• Посилання скопійовано

Митниця вважає, що має право порпатися у вашому ноутбуці

Уже двічі при в?їзді в Україну працівник митниці хвилин по 10 порпається в інформації, що міститься на жорсткому диску мого ноутбука. За його словами, він шукає матеріали екстремістського характеру та (або) порнографію. Чи законні такі дії працівника митниці і яким законом він керувався?

Положенням про Державну митну службу України, затвердженим Указом Президента України від 12.05.2011 р. №582/2011, Держмитслужба України у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, наказами Міністра фінансів України, іншими актами законодавства України, а також дорученнями Президента України та Міністра фінансів України.
Відповідно до статей 2, 9 Закону України від 13.09.2001 р. №2681-III «Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарів та транспортних засобів, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України»:
— громадяни за умови дотримання вимог Митного кодексу України та інших законодавчих актів України можуть переміщувати через митний кордон України будь-які особисті речі та товари, крім тих, що заборонені до ввезення в Україну, а також тих, щодо яких законодавством України встановлені обмеження;
— не підлягають пропуску через митний кордон України літературні та художні твори, поліграфічна та інша друкована продукція, кіно-, фото-, аудіо- та відеоматеріали, що пропагують війну, жорстокість, порнографію, расову, етнічну або релігійну ворожнечу, закликають до насильницького повалення конституційного ладу в Україні.
Згідно з вимогами Митного кодексу України:
— митному контролю підлягають усі товари, що переміщуються через митний кордон України (стаття 40);
— з метою перевірки законності переміщення через митний кордон України товарів митний орган має право на проведення огляду цих товарів (стаття 55);
— якщо є підстави вважати, що у ручній поклажі або багажі громадянина переміщуються через митний кордон України, у тому числі транзитом, товари, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено, митний орган має право провести огляд, а у разі необхідності і переогляд ручної поклажі та багажу з їх розпакуванням (стаття 56).

Від редакції «ДК»: юристи вважають, що митники не мають правових підстав для перевірки гаджетів громадян, які перетинають кордон

Джерело: ДМСУ

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»