• Посилання скопійовано

При ввезенні розкрою тканини як давальницької сировини власником надаються фінансові гарантії

Наше підприємство уклало контракт на переробку давальницької сировини зі словацькою фірмою (пошиття трикотажних виробів). Як давальницьку сировину словацька сторона надає нам розкрій тканини за готовими лекалами «замовника», і в інвойсі вони цей розкрій показують під кодом 6109100000 (мотивуючи тим, що вони прописують цей код згідно із законодавством, яке діє у їхній країні). Чи можемо ми розмитнювати цей «розкрій» як давальницьку сировину під кодом 6117900000 (фактично це є трикотажні частини одягу, який ми повинні пошити)? Чи маємо ми право змінити код товару згідно з УКТ ЗЕД при ввезенні давальницької сировини? Чи є інші способи розмитнити «розкрій тканини» як давальницьку сировину (вкажіть, які є способи, і процедуру розмитнення)?

Класифікація товарів для цілей митного оформлення здійснюється згідно з вимогами Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі УКТЗЕД), що є товарною номенклатурою Митного тарифу України, затвердженого Законом України від 05.04.2001 р. №2371-ІІІ «Про Митний тариф України» (зі змінами та доповненнями), а саме: з урахуванням Основних правил інтерпретації УКТЗЕД, відповідних приміток до розділів та груп, текстового опису товарних позицій та тих характеристик товару, які є визначальними для класифікації.
Відповідно до вимог УКТЗЕД в товарній підкатегорії 6109 10 00 00 класифікуються футболки, майки та інша натільна білизна, трикотажні, з бавовни. В товарній підкатегорії 6117 90 00 00 — частини одягу або додаткових речей до одягу, трикотажні.
Згідно з положеннями Примітки 7 (а) до розділу XІ «Текстильні матеріали та текстильні вироби», термін «готові» у групах 56—63 означає вироби, просто розрізані іншим способом, але не у формі квадратів чи прямокутників, наприклад, викройки одягу (патронки суконь) з текстильного матеріалу; вироби з краями, вирізаними фестонами (як наприклад, деякі види ганчірок для витирання пилу), також вважаються готовими виробами.
У разі коли до митного оформлення надається повний (або не повний) комплект складових елементів (крою) певних предметів одягу 61 групи за УКТЗЕД (наприклад футболка, сорочка, брюки тощо), то цей комплект крою для цілей митного оформлення класифікується як готовий одяг (правило 2(а) Основних правил інтерпретації УКТЗЕД).
Відповідно до положень глави 23 Митного кодексу України переробка на митній території — це митний режим, відповідно до якого іноземні товари піддаються у встановленому законодавством порядку переробці без застосування до них заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності, за умов подальшого реекспорту продуктів переробки.
Поміщення товарів у митний режим переробки на митній території здійснюється з умовним повним звільненням від оподаткування митними платежами. Заходи гарантування додержання митного режиму переробки на митній території застосовується до товарів, визначених Кабінетом Міністрів України, зокрема, при поміщенні яких у митний режим переробки на митній території застосовуються фінансові гарантії.
Постановою Кабінету Міністрів України від 21.05.12 р. №461 затверджено Перелік товарів, ввезення яких на митну територію України та/або переміщення територією України прохідним та внутрішнім транзитом здійснюється за умови обов’язкового надання митним органам забезпечення сплати митних платежів.
Товарна група 61 «Одяг та додаткові речі до одягу, трикотажні» згідно з УКТ ЗЕД увійшла до згаданого переліку.
Таким чином, при ввезенні на митну територію України з метою переробки товарів, що класифікуються у зазначеній групі, митному органу власником цих товарів або уповноваженою ним особою надаються фінансові гарантії.

Джерело: ДМСУ

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»