• Посилання скопійовано

Вивезення та зворотне ввезення запчастин на ремонт до ЄС

Потрібно відправити на ремонт до Фінляндії систему безпеки автокрана. Як це правильно зробити?

Щодо відправлення системи безпеки автокрана на ремонт до Фінляндії повідомляємо.
Комплекс взаємопов’язаних правових норм, що відповідно до заявленої мети переміщення товарів через митний кордон України визначають митну процедуру щодо цих товарів, їх правовий статус, умови оподаткування і обумовлюють їх використання після митного оформлення, відповідно пункту 25 частини першої статті 4 Митного кодексу України від 13.03.2012 р. №4495-VІ (далі — Кодекс), визначається як митний режим.
З метою застосування законодавства України з питань державної митної справи Кодексом запроваджено 14 митних режимів, перелік яких наведено у статті 70.
Можливість проведення за межами митної території України ремонту товарів (у т. ч. їх модернізація, відновлення, регулювання, калібрування) передбачена шляхом застосування митного режиму «переробка за межами митної території України». Відповідно до цього режиму, українські товари піддаються у встановленому законодавством порядку переробці за межами митної території України без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності, за умови повернення цих товарів або продуктів їх переробки на митну територію України у митному режимі імпорту. Застосування режиму регулюється положеннями Глави 24 Кодексу.
Відповідно до частини першої статті 165 Кодексу, поміщення товарів у митний режим переробки за межами митної території допускається з письмового дозволу митного органу за заявою власника цих товарів або уповноваженої ним особи. Відповідний дозвіл видається підприємству митним органом безоплатно протягом п’яти робочих днів з дати реєстрації заяви. Статтею визначено документи, що подаються митному органу разом із вказаною заявою.
Слід зазначити, що частиною десятою статті 165 запроваджено факультативну (необов’язкову) процедуру винесення митним органом попереднього рішення щодо можливості поміщення товарів у митний режим переробки товарів за межами митної території. Таке рішення може бути винесене, якщо власник товарів звернеться до митного органу з відповідною письмовою заявою.
Строк переробки товарів за межами митної території України встановлюється митним органом у кожному випадку під час надання дозволу підприємству-резиденту, виходячи з тривалості процесу переробки товарів та розпорядження продуктами їх переробки. Зазначений строк обчислюється, починаючи з дня завершення митного оформлення митним органом українських товарів для переробки. За заявою підприємства, якому видано дозвіл на переробку товарів, з причин, підтверджених документально, строк переробки товарів за межами митної території України продовжується зазначеним органом, але загальний строк переробки не може перевищувати 365 днів.
Відповідно до положень Кодексу, митний режим переробки за межами митної території завершується шляхом імпорту продуктів переробки. Продуктом переробки у даному випадку буде відремонтована система безпеки автокрана, що повертатиметься на митну територію України. У зв’язку з цим, звертаємо увагу на вимоги статті 168 Кодексу, відповідно до яких:
1. Під час ввезення продуктів переробки іноземні товари, які були витрачені у процесі переробки товарів, що вивозилися, декларуванню не підлягають.
2. Повне звільнення від оподаткування митними платежами застосовується до товарів, які були поміщені у митний режим переробки за межами митної території та в межах визначеного строку повертаються на митну територію України:
— у тому самому стані, в якому вони були вивезені за межі митної території України, з дотриманням умов, зазначених у статті 78 цього Кодексу;
— у відремонтованому вигляді, якщо ремонт проведено в рамках гарантійних зобов’язань.
3. До продуктів переробки (крім зазначених у попередньому підпункті) застосовується часткове звільнення від оподаткування митними платежами, відповідно до якого сплаті підлягає позитивна різниця між сумою митних платежів, нарахованою на продукти переробки, та сумою митних платежів, яка підлягала б сплаті у разі імпорту відповідних товарів, які були вивезені за межі митної території України для переробки.
Інші питання, пов’язані із здійсненням і визначенням змісту митних процедур, у тому числі з процедурами декларування і митного оформлення товарів, також регулюються відповідними розділами Митного кодексу України.

Джерело: ДМСУ

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»