• Посилання скопійовано

ВСУ: потерпілий має право отримати страхову виплату фонду соцстраху і в повному обсязі відшкодування шкоди

ВСУ сформував правовий висновок у спорі про стягнення на користь Фонду соціального страхування суми страхової виплати, здійсненої на користь застрахованого працівника, з особи, винної у настанні страхового випадку

Верховний суд України на спільному засіданні судових палат у господарських та цивільних справах 5 вересня 2012 р. розглянув справу №3-32 гс 12, предметом якої був спір про стягнення суми, виплаченої Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань (далі — фонд) застрахованій особі, з особи, винної у ДТП, внаслідок якої відбувся страховий випадок.
При розгляді цієї справи ВСУ зробив правовий висновок, згідно з яким перехід до страховика прав страхувальника щодо особи, відповідальної за заподіяну шкоду (суброгація — ст. 993 ЦК України) допускається тільки у майновому страхуванні і таке право не може бути застосоване в особистому страхуванні життя та здоров'я.
Отже, при особистому страхуванні життя та здоров'я потерпілий має право отримати і страхову виплату від фонду, і в повному обсязі відшкодування шкоди від її заподіювача.
ВСУ вважає, що оскільки право вимоги до особи, відповідальної за заподіяну шкоду здоров'ю, за своїм характером є нерозривно пов'язаним з особою самого потерпіло, то згідно зі ст. 515 ЦК України воно не може переходити до інших осіб, у т. ч. до фонду. Здійснення фондом страхових виплат застрахованому за договором обов'язкового державного соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювання збитком для фонду не є, бо винна у порушенні прав застрахованого особа жодних прав фонду не порушила.
У зв'язку з цим у разі виплати фондом страхових сум застрахованому фонд не має і права регресної вимоги до винної у настанні страхового випадку особи.

Джерело: ЮРЛІГА

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»