• Посилання скопійовано

У яких випадках потрібен акт експертизи про походження

В яких випадках при митному оформлені товарів походження з країн СНД, крім сертифікату походження СТ-1, потрібно до ВМД включати акт експертизи про походження?

Відповідно до пункту 2.6 Угоди про Правила визначення країни походження товарів у Співдружності Незалежних Держав від 20.11.2009 р. (далі — Правила) під час визначення країни походження товарів відповідно до критерію достатньої обробки (переробки) допускається використання матеріалів іноземного походження, що мають товарну позицію (на рівні перших чотирьох знаків), однакову з кінцевим товаром, за умови що їхня вартість не перевищує 5% ціни кінцевого товару на умовах франко-завод і такі матеріали є необхідним компонентом під час виробництва кінцевого товару (за винятком тих товарів, для яких у Переліку зазначено інші умови) при обов’язковому підтвердженні виконання цих умов у висновку про походження товару або акті експертизи, виданому вповноваженим органом чи іншими організаціями відповідно до національного законодавства держави — учасниці Угоди.
Згідно з пунктом 5.1 Правил товар користується режимом вільної торгівлі на митних територіях держав — учасниць Угоди, якщо він відповідає критеріям походження, встановленим цими Правилами.
Пунктом 6.6 Правил встановлено, що у разі надання сертифіката, який містить у графі 9 відомості про товарну позицію, в якій класифікується кінцевий товар, відмінні від відомостей, що містяться у митній декларації, питання про можливість надання режиму вільної торгівлі вирішується митним органом країни ввезення після надання імпортером (вантажоодержувачем) висновку про походження товару або акта експертизи, який виданий уповноваженим органом чи іншими організаціями відповідно до національного законодавства держави — учасниці Угоди та який однозначно свідчить про те, що товар піддавався достатній обробці (переробці) у державі — учасниці Угоди.
У разі виникнення сумнівів стосовно бездоганності сертифіката форми СТ-1 або відомостей, які у ньому містяться, митний орган країни ввезення товару згідно з пунктом 6.7 Правил може звернутися до вповноваженого органу, що засвідчив сертифікат форми СТ-1, або до компетентних органів країни походження товару з мотивованим проханням повідомити додаткові чи уточнювальні відомості, у т. ч. прохання, пов’язані з простими вибірковими перевірками сертифікатів форми СТ-1, відповідь на яке має бути надана протягом 6 місяців з дати звернення.
Ураховуючи вищевикладене, декларант може надати митному органу акт експертизи, висновки про походження або інші відомості для підтвердження виконання умов пунктів 2.6, 6.6 Правил, підтвердження виконання критерію достатньої обробки товарів, а також підтвердження факту видачі уповноваженим органом сертифікату про походження товару або документи, на підставі яких його було видано.

Джерело: ДМСУ

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»