• Посилання скопійовано

Ввезення раків до України

Наше підприємство налагоджує оптові поставки морожених раків із Вірменії авіатранспортом до України. Які процедура проходження митного оформлення та ставки митного/акцизного збору за цією категорію продуктів?

Відповідно до частини 2 статті 246 Митного кодексу України (далі — Митний кодекс) Порядок виконання митних формальностей при здійсненні митного оформлення визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері фінансів, якщо інше не передбачено цим Кодексом.
Згідно з частиною 1 статті 248 Митного кодексу митне оформлення розпочинається з моменту подання митному органу декларантом або уповноваженою ним особою митної декларації або документа, який відповідно до законодавства її замінює, та документів, необхідних для митного оформлення, а в разі електронного декларування ? з моменту отримання митним органом від декларанта або уповноваженої ним особи електронної митної декларації або електронного документа, який відповідно до законодавства замінює митну декларацію.
Порядок виконання митних формальностей при здійсненні митного оформлення товарів із застосуванням митної декларації на бланку єдиного адміністративного документа затверджено наказом Міністерства фінансів від 30.05.2012 р. №631, зареєстрованим у Міністерстві юстиції 10.08.2012 р. за №1360/21672.
Відповідно до пункту 1.2 статті 1 Податкового кодексу України правила оподаткування товарів, що переміщуються через митний кордон України, визначаються цим Кодексом, крім обкладення ввізним (імпортним) митом або вивізним (експортним) митом, які встановлюються Митним кодексом України та іншими законами з питань митної справи.
З 01.06.2012 р. ввізне мито справляється відповідно до статті 272 Митного кодексу за ставками, затвердженими Законом України від 05.04.2001 р. №2371-ІІІ «Про Митний тариф України» в редакції Закону України від 21.12.2010 р. №2829-VI «Про внесення змін до Закону України «Про Митний тариф України».
З інформацією щодо ставок ввізного мита можна ознайомитись, скориставшись Інтернетом, зокрема такими web-сайтами:
— офіційний сайт Верховної Ради України www.portal.rada.gov.ua;
— офіційний сайт Державної митної служби України www.customs.gov.ua.
Податок на додану вартість сплачується відповідно до розділу V Податкового кодексу України за ставкою 20% від бази оподаткування.
Відповідно до статті 215 розділу VI Податкового кодексу України морожені раки не є підакцизним товаром, отже, акцизний податок не сплачується.
Статтею 319 Митного кодексу встановлено, що товари, які переміщуються через митний кордон України, крім митного контролю, можуть підлягати державному санітарно-епідеміологічному, ветеринарно-санітарному, фітосанітарному, екологічному та радіологічному контролю. Митний контроль та митне оформлення таких товарів завершуються тільки після проведення встановлених законами України для кожного товару зазначених видів контролю.
Перелік товарів, які підлягають державному контролю у разі переміщення їх через митний кордон України, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 05.10.2011 р. №1031.
Згідно з цим Переліком ракоподібні з панцирами або без панцирів (крім живих), свіжі, охолоджені, морожені, сушені, солоні або в розсолі; ракоподібні в панцирах, варені у воді або на парі, охолоджені або неохолоджені, морожені, сушені, солоні або в розсолі; борошно, порошок та гранули з ракоподібних, придатні для харчування (код товару згідно з УКТЗЕД 0306) при ввезення на митну територію України підлягають санітарно-епідеміологічному та ветеринарно-санітарному контролю.
У пункті пропуску через державний кордон України зазначені види контролю здійснюються у формі попереднього документального контролю.
Відповідно до підпункту 5 пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 05.10.2011 р. №1031 радіологічному контролю підлягають товари груп 1 — 97 згідно з УКТЗЕД (крім електроенергії — код товару згідно з УКТЗЕД 2716 00 00 00 та товарів, що переміщуються трубопровідним транспортом). Підтвердженням проведення радіологічного контролю в пункті пропуску через державний кордон України є відбитки штампів, які проставляються посадовими особами підрозділів територіальних органів Мінприроди на товаросупровідних документах.
Порядок здійснення попереднього документального контролю в пунктах пропуску через державний кордон України (далі — Порядок) затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 05.10.2011 р. №1030.
На сьогодні у пункті пропуску через державний кордон України при ввезенні товарів на митну територію України відповідно до згаданого вище Порядку здійснення попереднього документального контролю в пунктах пропуску через державний кордон України:
— для здійснення санітарно-епідеміологічного контролю товарів дозвільні документи не подаються;
— для здійснення ветеринарно-санітарного контролю товарів перевізником або експедитором чи уповноваженою особою посадовій особі митного органу подаються:
а) міжнародний ветеринарний сертифікат, що видається країною-експортером (оригінал документа) (під час ввезення товарів на митну територію України або транзиту);
б) реквізити дозволу на ввезення до України об’єктів ветеринарно-санітарного контролю у випадках, визначених статтею 83 Закону України «Про ветеринарну медицину» (під час ввезення товарів на митну територію України, крім транзиту).
У митниці призначення при здійсненні митного оформлення товарів підтвердженням проведення санітарно-епідеміологічного, радіологічного контролю є проставлені на товаросупровідних документах відповідні відбитки штампів.
Підтвердженням проведення ветеринарно-санітарного контролю, у разі ввезення товарів на митну територію України (крім транзиту територією України), є наявність ветеринарного свідоцтва форми №Ф-2, яке видається Державною ветеринарною та фітосанітарною службою України.
Статтею 197 Митного кодексу встановлено, що у випадках, передбачених законом, на окремі товари встановлюються обмеження щодо їх переміщення через митний кордон України. Пропуск таких товарів через митний кордон України та їх митне оформлення здійснюються митними органами на підставі отриманих з використанням засобів інформаційних технологій документів, які підтверджують дотримання зазначених обмежень, виданих державними органами, уповноваженими на здійснення відповідних контрольних функцій, іншими юридичними особами, уповноваженими на їх видачу, якщо подання таких документів митним органам передбачено законами України.
Переліки товарів, на які встановлено обмеження щодо переміщення через митний кордон України, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 р. №436. Цією постановою також визначено перелік документів, що видаються державними органами або іншими юридичними особами, уповноваженими на видачу цих документів, для подання їх митним органам при пропуску товарів через митний кордон України та їх митному оформленні.
Додатком 7 до цієї постанови визначено Перелік товарів, які підлягають обов’язковій сертифікації під час переміщення через митний кордон України. До цього переліку входять, зокрема, товари за кодом УКТЗЕД 0306.
Документами, які підтверджують дотримання встановлених обмежень щодо цих товарів при їх переміщенні через митний кордон України, є сертифікат відповідності або свідоцтво про визнання відповідності.
Механізм митного оформлення товарів, що ввозяться на митну територію України та підлягають обов’язковій сертифікації в Україні, визначено Порядком митного оформлення товарів, що ввозяться на митну територію України та підлягають обов’язковій сертифікації в Україні, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 14.052008 р. №446 «Про затвердження Порядку митного оформлення товарів, що ввозяться на митну територію України та підлягають обов’язковій сертифікації в Україні, і визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Джерело: ДМСУ

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»