• Посилання скопійовано

Громадяни не можуть ввозити товари 1 — 24 груп УКТЗЕД

Яким буде митний збір у разі ввезення згущеного молока з Росії, вага 500 кг? Які документи потрібні?

Порядок пропуску та оподаткування товарів, які ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України, встановлений главою 55 Митного кодексу України від 13.03.2012 р. №4495-VI.
Відповідно до статті 378 Митного кодексу України пропуск на митну територію України товарів, що класифікуються в 1 — 24 групах УКТЗЕД та ввозяться громадянами для вільного обігу, в будь-яких обсягах не дозволяється.
Стосовно ввезення суб’єктами господарської діяльності на митну територію України товарів, що класифікуються в 1 — 24 групах УКТЗЕД (зокрема, молока згущеного, код товару згідно з УКТЗЕД 0402), повідомляємо.
Митним кодексом України від 13.03.2012 р. №4495-VI (стаття 319) установлено, що товари, які переміщуються через митний кордон України, крім митного контролю, можуть підлягати державному санітарно-епідеміологічному, ветеринарно-санітарному, фітосанітарному, екологічному та радіологічному контролю.
У пунктах пропуску через державний кордон України зазначені види контролю (крім радіологічного) здійснюються митними органами у формі попереднього документального контролю.
При ввезенні на митну територію України товару «молоко згущене» він підлягає санітарно-епідеміологічному, ветеринарно-санітарному контролю.
Відповідно до підпункту 5 пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 05.10.2011 р. №1031 радіологічному контролю підлягають товари груп 1 — 97 згідно з УКТЗЕД.
На сьогодні у пункті пропуску через державний кордон України при ввезенні товарів на митну територію України відповідно до Порядку контролю:
— для здійснення санітарно-епідеміологічного контролю — дозвільні документи не подаються;
— для здійснення ветеринарно-санітарного контролю — перевізником або експедитором чи уповноваженою особою посадовій особі митного органу подаються:
а) міжнародний ветеринарний сертифікат, що видається країною-експортером (оригінал документа) (під час ввезення товарів на митну територію України або транзиту);
б) реквізити дозволу на ввезення в Україну об’єктів ветеринарно-санітарного контролю у випадках, визначених статтею 83 Закону України «Про ветеринарну медицину» (під час ввезення товарів на митну територію України, крім транзиту).
У митниці призначення при здійсненні митного оформлення товарів підтвердженням проведення санітарно-епідеміологічного, радіологічного контролю є відбитки штампів, які проставляються на товаросупровідних документах.
Підтвердженням проведення ветеринарно-санітарного контролю, у разі ввезення товарів на митну територію України (крім транзиту територією України), є наявність ветеринарного свідоцтва форми Ф-2, яке видається Державною ветеринарною та фітосанітарною службою України.
Також інформуємо, що Договір про зону вільної торгівлі від 18.11.2011 р. набрав чинності для України, Російської Федерації та Республіки Білорусь з 20 вересня 2012 року.
Відповідно до статті 2 Договору «Сторона не застосовує митні збори та інші платежі, еквівалентні митним зборам, щодо експорту товару, призначеного для митної території іншої Сторони, та/або імпорту товару, що відбувається з митної території іншої Сторони, за винятком випадків, передбачених в додатку 1 до цього Договору, що є його невід'ємною частиною».
У статті 4 Договору зазначено, що для визначення країни походження товарів, що походять із Сторін і перебувають у торговельному обороті між ними, Сторони керуються Правилами визначення країни походження товарів, що є невід’ємною частиною Угоди про Правила визначення країни походження товарів у Співдружності Незалежних Держав, від 20 листопада 2009 року (далі — Правила).
Відповідно до пункту 5.1 Правил товар користується режимом вільної торгівлі на митних територіях держав — учасниць Угоди (тобто застосування тарифних пільг (тарифних преференцій) щодо ставок Митного тарифу України у вигляді звільнення від обкладення ввізним митом), якщо він відповідає критеріям походження, установленим цими Правилами, а також якщо товар:
а) вивозиться на підставі договору (контракту) між резидентом однієї з держав — учасниць Угоди й резидентом іншої держави — учасниці Угоди з митної території однієї держави — учасниці Угоди та ввозиться на митну територію іншої держави — учасниці Угоди;
б) вивозиться (ввозиться) фізичною особою — резидентом держави — учасниці Угоди з митної території однієї держави — учасниці Угоди на митну територію іншої держави — учасниці Угоди;
в) не залишає територій держав — учасниць Угоди, за винятком випадків, коли товар перебуває або переміщується територіями третіх країн під митним контролем, документально підтвердженим митними органами країн, територією яких здійснюється доставка товару.
При цьому товар повинен бути в незмінному стані, і над ним не повинні проводитися жодні операції, за винятком операцій із забезпечення схоронності та перевантаження товару.
Митним органам країни ввезення для підтвердження країни походження товару в конкретній державі — учасниці Угоди для цілей надання режиму вільної торгівлі має надаватись оригінал сертифіката форми СТ-1.
У разі невиконання хоча б однієї з перелічених вище умов ввізне мито сплачується на загальних підставах за ставкою (пільгова та повна) 10% від митної вартості товару.
Податок на додану вартість сплачується відповідно до розділу V Податкового кодексу України за ставкою 20% від бази оподаткування.

Джерело: ДМСУ

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»