• Посилання скопійовано

Строки давності для договорів ЗЕД

ЦКУ визначено загальну позовну давність терміном три роки. Однак за певних умов така позовна давність може бути подовжена. Дізнаємось з консультації податківців про такі умови та чи потрібно відображати заборгованість нерезидента, за якою минув строк позовної давності, у декларації про валютні цінності

Строки давності для договорів ЗЕД

Насамперед податківці в індивідуальній консультації від 29.05.2018 р. №2362/6/99-99-14-03-03-15/ІПК нагадали, що строки позовної давності встановлюються статтею 257 ЦКУ. Так, загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки.

Проте для окремих видів вимог законом може встановлюватись спеціальна позовна давність, зокрема, для договорів у міжнародній купівлі-продажу товарів. Позовна давність за такими договорами встановлюється Конвенцією, що затверджена Постановою №3382. Згідно зі ст. 8 Конвенції строк позовної давності стноавить чотири роки. 

Тобто платник податку на прибуток може застосовувати до заборгованості, що виникла за зовнішньоекономічним договором купівлі-продажу товарів, термін позовної давності 4 роки за умови, що сторони договору належать до країн - учасниць Конвенції та умови договору передбачають застосування норм Конвенції.

Разом з тим у будь-якому випадку строк позовної давності минає не пізніше, ніж через 10 років з дня, коли цей строк розпочався (ст. 23 Конвенції).

 

Відображення у декларації про валютні цінності

Декларуванню підлягає в тому числі майно резидента, що знаходиться за кордоном. До майна відносяться не тільки речі, але й майнові права та обов’язки (ст. 190 ПКУ). Майнове право підприємство не втрачає навіть у разі списання заборгованості з балансу. 

Тож, не дивлячись на те, що заборгованість визнана безнадійною і підлягає списанню, податківці стверджують, що така заборгованість повинна продовжувати відображатись у декларації про валютні цінності.

Припинити декларування можна тільки після припинення майнових прав, яке підтверджено документально.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»