• Посилання скопійовано

Експортуємо підакцизні товари: що з акцизом та ПДВ?

Податківці розповіли про особливості оподаткування ПДВ та акцизом операцію з експорту підакцизних товарів

Експортуємо підакцизні товари: що з акцизом та ПДВ?

Коментар до індивідуальної консультації від 26.07.2018 р. №3274/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Щодо оподаткування акцизним податком

Для відповіді на це питання податківці навели норми розд. VI та підрозд. 5 розд. XX ПКУ.

Зокрема, п. 213.2 ПКУ визначено переліки операцій з підакцизними товарами, які не підлягають оподаткуванню акцизним податком.

Відповідно до пп. 213.2.1 ПКУ вивезення (експорт) підакцизних товарів (продукції) платником податку за межі митної території України є операцією, яка не підлягає оподаткуванню акцизним податком.

Але товари (продукція) вважаються експортованими, якщо їх вивезення засвідчене належно оформленою митною декларацією. Це ж стосується випадку, якщо відвантаження відбулося у звітному періоді, а вивезення (експортування) - у наступному звітному періоді і на дату подання декларації з акцизного податку за звітний місяць наявна така митна декларація.

Тобто тільки факт належного оформлення митної декларації звільнить від оподаткування акцизним податком експортовані товари.

Декілька слів про порядок вивезення алкоголю та тютюну. Податківці у підкатегорії 116.10 ресурсу «ЗІР» нагадують, що експорт маркованих вітчизняними марками акцизного податку алкогольних напоїв та тютюнових виробів може здійснюватися суб’єктом господарювання тільки на підставі відповідної угоди на експорт та за наявності у такого суб’єкта ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями (тютюновими виробами) та ліцензії на експорт алкогольних напоїв (тютюнових виробів).

 

Щодо ПДВ

Податківці зауважили, що перелік операцій, що підлягають оподаткуванню ПДВ за нульовою ставкою, визначено статтею 195 та підрозділом 2 розділу XX ПКУ.

Так, відповідно до пп. 195.1.1 ПКУ за нульовою ставкою оподатковуються ПДВ операції з вивезення товарів за межі митної території України:

  •  у митному режимі експорту;
  • у митному режимі реекспорту, якщо товари поміщені у такий режим відповідно до п. 5 частини першої статті 86 МКУ;
  • у митному режимі безмитної торгівлі;
  • у митному режимі вільної митної зони.

Товари вважаються вивезеними за межі митної території України, якщо таке вивезення підтверджене митною декларацією, оформленою відповідно до вимог МКУ.

Усе про ЗЕД, імпорт і експорт
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Правила формування ПЗ з ПДВ регулюються статтею 187 ПКУ.

Відповідно до п. 187.1 ПКУ датою виникнення ПЗ з ПДВ з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь- яка з подій, що сталася раніше:

  • дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку - дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої - дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;
  • дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів - дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Тобто правильне оформлення митної декларації впливає і на застосування нульової ставки ПДВ щодо експортованих товарів.

У коментованій ІПК податківці зупинилися на правилах заповнення граф декларації та вказали, що є датою її остаточного оформлення. Про це свого часу розповідали податківці у інших своїх роз’ясненнях. Наприклад тут і тут.

Датою оформлення є дата завершення процедури митного оформлення експортної операції, яка визначається за фактом:

  • проставлення посадовою особою митного органу на всіх аркушах такої декларації відбитку особистої номерної печатки;
  • а в разі електронного декларування – за фактом засвідчення електронним цифровим підписом посадової особи митного органу електронної митної декларації після перетворення її у візуальну форму.

Ці правила встановлені п. 16 Порядку № 450.

У листі ДФС у Чернігівській області  від 21.04.2017 р. №1493/10/25-01-12-01-09 наведені норми п. 30 Положення №450. За ним вивезення товарів за межі митної території України в митному режимі експорту підтверджується:

  • митною декларацією, заповненою у звичайному порядку,
  • або додатковою декларацією,
  • а також повідомленням про фактичне вивезення товарів за межі митної території України.

Тому у вищенаведеному листі ДФС у Чернігівській області наголошувала, що саме з повідомлення про фактичне вивезення товарів за межі митної території України підприємство може встановити дату фактичного вивезення за межі митної території України товарів.

Виходить, що саме на дату повідомлення слід складати ПН та нараховувати ПДВ? Такого висновку податківці не роблять. Адже підставою для застосування нульової ставки ПДВ і доказом саме експорту товарів залишається митна декларація. 

Про правила складання самої ПН на експортну операцію читайте тут. 

 

Графа «Відправник/Експортер» у митній декларації

Правила оформлення митних декларацій регулюються МКУ та регламентуються Порядком заповнення митних декларацій на бланку єдиного адміністративного документа. Його затверджено наказом Мінфіну від 30.05.2012 р. №651.

На підставі цих нормативно-правових документів податківці у коментованій ІПК розповіли про особливості заповнення графи 2 декларації.

Відповідно до п. 2 розд. І Порядку №651 відправник - це особа, яка передала або має передати заявлені у митній декларації товари в розпорядження перевізника відповідно до договору про перевезення для доставки одержувачу та яка зазначена в транспортному документі або така, що самостійно доставляє ці товари одержувачу, не користуючись послугами перевізника.

Порядок заповнення граф митних декларацій у разі експорту визначено у пункті 1 розділі II Порядку № 651.

Так, за описом графи 2 «Відправник/Експортер» митної декларації у цій графі зазначаються відомості про відправника.

Відомості про осіб наводяться в графі 2 «Відправник/Експортер» згідно з додатком до Порядку №651. У додаткових аркушах митної декларації графа 2 «Відправник/Експортер» митної декларації не заповнюється.

Але окремі правила встановлені для випадків:

  • якщо оформлення товарно-транспортного документа здійснюється після оформлення митної декларації;
  • якщо з урахуванням особливостей умов поставки товарів відповідно до правил Інкотермс відправником у транспортному документі вказаний нерезидент.

За таких умов у графі 2 зазначаються відомості про відправника відповідно до ЗЕД або іншого документа, що використовується в міжнародній практиці замість договору (контракту).

За відсутності зазначених відомостей у такому договорі або іншому документі у графі 2 відображають інформацію про особу, вказану в графі 9 «Особа, відповідальна за фінансове врегулювання» митної декларації.

На підставі цих особливостей податківці зробили висновок: «особа, відомості про яку зазначаються у графі 2 «Відправник/Експортер» митної декларації при вивезенні товарів за межі митної території України, визначаються виходячи зі змісту транспортного документа та може не співпадати із особою, зазначеною у графі 9 «Особа, відповідальна за фінансове врегулювання» митної декларації». 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»