Відповідно до постанови КМУ від 09.04.2022 р. №422 вводиться ліцензування на експорт:
- великої рогатої худоби, живої (Код УКТЗЕД 0102);
- м’яса великої рогатої худоби, морожене (Код УКТЗЕД 0202);
- м’яса та їстівні м’ясні субпродукти, солоні або в розсолі, сушені або копчені; їстівне борошно з м’яса або м’ясних субпродуктів: м’ясо великої рогатої худоби (Код УКТЗЕД 021020).
«В Україні є хороші перспективи розвивати як внутрішнє споживання, так і експорт продукції, в тому числі і експорт продукції яловичини з високою доданою вартістю, яка використовується в HoReCa (ресторанах, готелях для приготування), або ВРХ, яка має високий племінний потенціал. Оскільки внутрішній ринок обмежений, наше виробництво більше ніж внутрішнє споживання, і у нас є певний надлишок – він становить близько 10%, які дійсно можна експортувати», – зазначив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.
Він додав, що це не просто відкриття експорту, а саме ліцензування, задля того щоб держава завжди могла контролювати баланс. Якщо галузь розвивається, і у нас є надлишок – ми дозволяємо експортувати і видаємо ліцензію, якщо бачимо, що внутрішнє споживання зростає і перш за все це потрібно для цілей продовольчої безпеки країни – тоді ліцензія не видається.
«Тому це такий компроміс між критичним покриттям потреб держави в даному аспекті з точки зору продовольчої безпеки, і можливістю для розвитку бізнесу. Якщо з'являються нові ринки, нові ніші, і це не шкодить внутрішній продуктовій безпеці, то це потрібно експортувати, щоб надходила валютна виручка», – підсумував Тарас Висоцький.
Нагадаємо ліцензування залишається обов’язковим для:
- пшениці і суміші пшениці та жита (меслин) (код УКТЗЕД 100);
- м’яса курей свійських (код УКТЗЕД 0207 11-14);
- яєць курей свійських (код УКТХЕД 0407 21).