• Посилання скопійовано

Спрощене митне декларування тепер поширено і на експорт

Новий Закон № 2458 покликаний поширити спрощене декларування на експортні товари за різними підпозиціями у межах однієї товарної позиції УКТЗЕД. Що це означає і як спростить життя бізнесу та митниці?

Спрощене митне декларування тепер поширено і на експорт

Нагадуємо, що 16 серпня 2022 року в «Голосі України» було опубліковано Закон "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо врегулювання процедури складання митних декларацій на товари, які класифікуються у межах однієї товарної позиції згідно з УКТ ЗЕД, відповідно до Митного кодексу Європейського Союзу".

Хоча чинності він набере аж з 30 вересня 2022 року, дізнатися про зміни, які він принесе, варто зараз.

Отже, перелічимо, що пропонується змінами до Митного кодексу:

  1. Спрощене декларування товарів буде поширюватися на партію товарів незалежно від кількості одиниць товару. Увага! Спрощене декларування існує і зараз, але на сьогодні поки йдеться про декларування товарів різних найменувань у кількості понад 10 товарних підкатегорій в межах однієї партії товару.
  1. Спрощене декларування стосуватиметься і партії товарів, які класифікуються в різних товарних підпозиціях УКТЗЕД, і поширюватиметься не лише на імпорт, а й на експорт товарів.

Довідково: Правила спрощеного декларування встановлені ст. 260-1 Митного кодексу України. Так, спрощена митна декларація використовується для декларування та випуску в заявлений митний режим товарів, декларантом яких є підприємство, яке отримало авторизацію АЕО-С і має дозвіл на застосування спеціального спрощення "процедура спрощеного декларування". Спрощена митна декларація відповідно до вимог, установлених митним законодавством Європейського Союзу, містить зменшений обсяг відомостей (порівняно з митною декларацією, заповненою у звичайному порядку), який є достатнім для ідентифікації товарів. Разом зі спрощеною митною декларацією до митного органу подається лише рахунок або інший документ, який визначає вартість товару.

Першочергово зміни стосуватимуться порядку спрощеного декларування партії товарів, що класифікуються у межах однієї товарної позиції згідно з УКТ ЗЕД. Тобто партії товарів, які класифікуються в різних товарних підпозиціях згідно з УКТЗЕД (на рівні перших шести знаків) за одним класифікаційним кодом згідно з УКТЗЕД.

Партію таких товарів можна буде декларувати за одним класифікаційним кодом за умови, що цьому коду відповідає найбільша ставка:

  • ввізного мита;
  • вивізного мита;

у межах однієї товарної позиції.

Звісно, тут можуть виникнути різні питання щодо ставки мита за відповідною товарною підпозицією УКТЗЕД. Адже залишається норма ч. 2 ст. 267 МКУ, яка надає право митному органу з метою перевірки додержання декларантом спрощених умов декларування вимагати детальнішу інформацію щодо окремих товарів, які декларуються.

Наприклад, ставка ввізного мита ввезених запасних частин становила від 2 до 10%. Оскільки була значна кількість товарів різних найменувань з різними ставками, декларантом було прийнято рішення здійснювати розмитнення за найбільшою ставкою ввізного мита 10%. Проте після подання митної декларації та митного оформлення товару декларант самостійно виявив помилкове віднесення товару до класифікації за позицією «7318190000» зі ставкою мита 10%, який слід класифікувати за позицією товару «8309909000» зі ставкою мита 15%.

Як бути у цій ситуації? Таку помилку завдяки поданій детальнішій інформації про товар може виявити як декларант, так і сам митний орган. Тут варто скористатись правилами, встановленими ст. 269 МКУ та за письмовою заявою декларанта або уповноваженої ним особи та з дозволу митного органу внести зміни до МД (до моменту завершення митного оформлення або протягом трьох років після цього), або відкликати МД (ч. 1. 2 ст. 269 МКУ). Хоча на практиці замість отримання дозволу чи обгрунтованої відмови у відкликанні МД декларанти отримують картки відмови. Втім, можливо частіше використання спрощеного декларування та оскарження дій митних органів усуне таку практику.

  1. Введений порядок перерахунку специфічної ставки мита в адвалорну для справляння мита за найбільшою ставкою з товарної підпозиції УКТЗЕД у межах однієї товарної позиції УКТЗЕД.

Державна митна служба України на своїй сторінці на ФБ пояснила як будуть застосовуватись ставки мита, а саме:

4.1. якщо до товарів з партії застосовуються специфічні ставки мита:

  1. з ОДНАКОВИМИ одиницями виміру, мито буде справлятися на всю партію за найбільшою специфічною ставкою в межах однієї товарної позиції,
  2. з РІЗНИМИ одиницями виміру, то найбільша специфічна ставка мита визначатиметься для кожного товару партії шляхом перерахунку їх в адвалорні ставки і мито справлятиметься на всю партію за найбільшою адвалорною ставкою в межах однієї товарної позиції;

4.2.  якщо до товарів з партії застосовуються як адвалорні, так і специфічні ставки, то мито справлятиметься за найбільшою адвалорною ставкою після перерахунку специфічних ставок в адвалорні в межах однієї товарної позиції.

Загалом за розрахунками Держмитслужби реалізація таких змін може збільшити надходження ввізного мита до держбюджету.

Увага! Положення ст. 267 МКУ щодо спрощеного декларування не будуть поширюватися на товари з партії, які оподатковуються акцизним податком і особливими видами мита (як й сьогодні), а також на товари, щодо яких встановлено кількісні обмеження імпорту/експорту, та до товарів з різними ставками ПДВ.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»