• Посилання скопійовано

Мінфін підкоригував Порядок виконання митних формальностей при здійсненні транзитних переміщень

Мінфін затвердив зміни до Порядку виконання митних формальностей при здійсненні транзитних переміщень. Стосуються вони контрольного талону

Мінфін підкоригував Порядок виконання митних формальностей при здійсненні транзитних переміщень

Мінфін наказом від 01.08.2022 р. №228 (зареєстрований в Мін'юсті 17.08.2022 р. за №926/38262 затвердив зміни до Порядку виконання митних формальностей при здійсненні транзитних переміщень.

Нагадаємо, що цей Порядок регламентує дії посадових осіб митних органів, перевізників, декларантів або уповноважених ними осіб під час здійснення контролю за переміщенням товарів та/або транспортних засобів комерційного призначення, що перебувають під митним контролем, між двома митними органами України або в межах зони діяльності одного митного органу юридичними та фізичними особами незалежно від виду транспорту, крім товарів, що переміщуються стаціонарними засобами транспортування (трубопроводи та лінії електропередачі) без застосування заходів гарантування, у вантажних відправленнях; супроводжуваному багажі; несупроводжуваному багажі та ручній поклажі.

Змінами, зокрема:

1) прописано, що контрольний талон - це витяг з автоматизованої системи митного оформлення, який передається митним органом перевізнику у пункті пропуску для доставки разом з товаром у митницю призначення при здійсненні транзитних переміщень товарів, транспортних засобів комерційного призначення з використанням попередньої митної декларації;

2) уточнено митні формальності при здійсненні транзитних переміщень товарів, транспортних засобів комерційного призначення з використанням попередньої митної декларації.

Так, невідкладно після виконання процедур митного контролю та перевірки внесених даних посадова особа митниці відправлення:

  • вносить до ЄАІС інформацію про пропуск (дату та час перетину кордону);
  • на основі занесених відомостей, використовуючи можливості програмно-інформаційних комплексів ЄАІС, роздруковує три примірники ПД або ЕПД;
  • на основі занесених відомостей, використовуючи можливості програмно-інформаційних комплексів АСМО, роздруковує один примірник контрольного талона.

Контрольний талон створюється в АСМО автоматично на основі даних електронної копії ПД або ЕПД та даних про пропуск товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України.

Контрольний талон має містити відомості про:

  • митницю відправлення;
  • митницю призначення;
  • дату та час перетину кордону;
  • реєстраційний номер транспортного засобу або номери вагонів, яким (якими) здійснюється перевезення товарів під митним контролем;
  • накладення митного забезпечення (пломб);
  • реєстраційний номер електронної копії ПД або ЕПД;
  • місце розвантаження товарів згідно з відомостями, зазначеними у графі 30 електронної копії ПД або ЕПД;
  • у разі переміщення гуманітарної допомоги - одержувача (його найменування та місцезнаходження).

При переміщенні консолідованого вантажу в одному транспортному засобі відомості зазначаються у контрольному талоні за кожною електронною копією ПД або ЕПД окремо.

У разі залізничних перевезень працівник прикордонної передавальної станції проставляє на перевізних документах та контрольному талоні календарний штемпель станції відправлення, який свідчить про взяття залізницею солідарного зобов'язання щодо доставки до митниці призначення товарів (вантажів) та дотримання митних правил.

Паперові примірники товаротранспортного документа, рахунку-фактури (інвойсу) або іншого документа, що вказує вартість товару, чи їх копії (за наявності) залишаються для зберігання у справах структурного підрозділу митниці відправлення.

Контрольний талон роздруковується в одному примірнику й передається перевізнику для доставки разом з товаром (товарами) у митницю призначення.

За наявності технічної можливості контрольний талон роздруковується разом з унікальним електронним ідентифікатором (QR-код, штрих-код, цифровий код тощо), який створюється в інформаційно-телекомунікаційній системі митних органів з використанням засобів взаємодії інформаційно-комунікаційних систем, й містить відомості щодо товарів, зазначених у цьому талоні.

Цей наказ набере чинності через 10 днів з дня його офіційного опублікування. Станом на 22.08.2022 р. не опублікований.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»