• Посилання скопійовано

«Довоєнний» експорт до РФ або РБ: за порушення строків розрахунків пропонують не штрафувати

У Раді зареєстровано законопроєкт №9230 щодо скасування відповідальності за порушення резидентами строку розрахунків за операціями з експорту до РФ або РБ товарів/послуг, які було поставлено до 24 лютого 2022 року, але тільки на час війни

«Довоєнний» експорт до РФ або РБ: за порушення строків розрахунків пропонують не штрафувати

21 квітня 2023 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №9230 "Про внесення змін до статті 16 Закону України "Про валюту і валютні операції" щодо відповідальності за порушення резидентами строку розрахунків за операціями з експорту".

Як зазначено у пояснювальній записці, необхідність прийняття Закону зумовлена ситуацією, яка виникла з вітчизняними підприємствами-експортерами, коли вони поставили свої товари та послуги покупцям з Російської Федерації або Республіки Білорусь ще до початку повномасштабного вторгнення російських військ на територію України та досі не змогли отримати кошти від таких контрагентів з незалежних від них причин. Внаслідок цього українським експортерам ще й загрожує відповідальність відповідно до Закону "Про валюту і валютні операції" за неодержання грошових коштів за договором та порушення строку розрахунків, встановленого законом.

З огляду на це, законопроєктом пропонуються зміни до статті 16 Закону  "Про валюту і валютні операції", а саме звільнити резидентів України - суб’єктів господарювання, які за операціями з експорту товарів/послуг, поставлених контрагентам – резидентам Російської Федерації або Республіки Білорусь до 24 лютого 2022 року, не одержали грошових коштів від таких контрагентів у строки, встановлені згідно зі статтею 13 Закону "Про валюту і валютні операції", на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, від відповідальності, передбаченої частиною п’ятою статті 13 Закону "Про валюту і валютні операції".

Нагадаємо, що наразі порушення резидентами строку розрахунків тягне за собою нарахування пені за кожен день прострочення в розмірі 0,3 відсотка суми неодержаних грошових коштів за договором (вартості недопоставленого товару) у національній валюті (у разі здійснення розрахунків за зовнішньоекономічним договором (контрактом) у національній валюті) або в іноземній валюті, перерахованій у національну валюту за курсом НБУ, встановленим на день виникнення заборгованості. Загальний розмір нарахованої пені не може перевищувати суми неодержаних грошових коштів за договором (вартості недопоставленого товару).

У разі прийняття закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»