• Посилання скопійовано

Президент підтримав криміналізацію контрабанди товарів та підакцизних товарів

Президент підписав Закон про внесення змін до ККУ та КПКУ щодо криміналізації контрабанди товарів та підакцизних товарів, а також недостовірного декларування товарів

Президент підтримав криміналізацію контрабанди товарів та підакцизних товарів

Ми вже вказували, що ще 9 грудня 2023 р. прийняла в цілому Закон про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо криміналізації контрабанди товарів та підакцизних товарів, а також недостовірного декларування товарів (законопроєкт №5420).

І ось 28 грудня Закон підписано Президентом.

У своєму Телеграм-каналі Железняк підкреслив, що в останню мить його прийняття у ВРУ було внесено правки, на яких наполягав бізнес:

  1. Пороги для товарної контрабанди пропонується підняти у 5 разів.
  2. Пороги для підакцизних підняти у 2 рази.
  3. Вступ в силу положень щодо товарної контрабанди відкладається до середини 2024 року. Як я і говорив, це дедлайн МВФ по перезавантаженню БЕБ.
  4. Враховано численні наполягання бізнесу щодо зазначення умисної форми вини, виключно за наявності якої може відбуватися кваліфікація дій як злочину.
  5. Суттєво обмежено можливі випадки притягнення до відповідальності за «контрабандними» статтями за подання документів із неправдивими відомостями – у зміненій редакції вони мають бути підставою для переміщення товарів, мають підлягати обов’язковому декларуванню відповідно до митного законодавства, а також мати вплив на визначення розміру митних платежів чи дотримання заходів нетарифного регулювання.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»