• Посилання скопійовано

Гетманцев не підтримує ініціативу НБУ щодо додаткового податку на некритичний товарний імпорт

Гетманцев наголосив, що він не погоджується з пропозицією Нацбанку щодо додаткового податку на некритичний товарний імпорт. Ця пропозиція - інструмент впливу на від'ємний торговельний баланс

Гетманцев не підтримує ініціативу НБУ щодо додаткового податку на некритичний товарний імпорт

Гетманцев у своєму Телеграм-каналі зауважив, що він не погоджується з пропозицією Нацбанку щодо додаткового податку на некритичний товарний імпорт.

Він підкреслив, що ця пропозиція - інструмент впливу на від'ємний торговельний баланс.

Водночас, на думку нардепа, баланс вигод та втрат від такого втручання держави в економічні процеси, є негативним.

 

Чому?

1. Податок передбачає існування переліку товарів критичного імпорту, що звільняються від податку. Ми вже використовували цей інструмент на початку війни. І тоді перелік товарів з двох десятків у березні зріс до 90% позицій довоєнного імпорту у червні. Перелік є суб’єктивним, і при його складанні потенційно існує величезна корупційна складова.

2. Оподаткувати додатковим митом, справді, можна певні товари розкоші. Але в цьому випадку вплив податку і на надходження, і на платіжний баланс буде мінімальним.

3. Держава ще не використала увесь потенціал адміністративних рішень щодо контролю за поверненням експортної валютної виручки в країну.

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»