• Посилання скопійовано

Нарахування пені при самостійному виявленнi платником заниження суми ПЗ

Лист ДПСУ від 20.10.2011 р. №1646/5/20-3116 «Щодо нарахування пені в разі самостійного виявлення платником податків заниження суми податкового зобов’язання»

ДПСУ відповіла на запит щодо нарахування пені у разі самостійного виявлення платником заниження суми податкового зобов’язання.

Відповідно до п. 50.1 ст. 50 ПКУ, у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він має надіслати уточнений розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на момент подання уточнюючого розрахунку.

Платник має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені.

Платник, який самостійно виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, повинен (за винятком випадків, установлених п. 50.2 ст. 50 ПКУ) або:

- надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3% від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;

- відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, в якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання, збільшену на суму штрафу у розмірі 5% від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов’язання з цього податку.

Пеня нараховується на день настання строку погашення податкового зобов’язання, нарахованого платником у разі виявлення його заниження на суму такого заниження та за весь період заниження (в т.ч. за період адміністративного та/або судового оскарження) (пп. 129.1.2 п. 129.1 ст. 129 ПКУ).

Пеня, визначена пп. 129.1.2 п. 129.1 ПКУ, нараховується із розрахунку 120% річних облікової ставки НБУ, діючої на день заниження (абз. 2 п. 129.4 ст. 129 ПКУ). Нарахування пені припиняється у день зарахування коштів на відповідний рахунок Держказначейства та/або в інших випадках погашення податкового боргу та/або грошових зобов’язань (пп. 129.3.1 п. 129.3 ст. 129 ПКУ).

У дод. 2 до Інструкції про порядок нарахування та погашення пені за платежами, що контролюються органами ДПС (наказом ДПАУ від 17.12.2010 р. №953) наведено приклад нарахування пені у разі виявлення заниження податкового зобов’язання, який є загальним для випадків виявлення такого заниження як контролюючим органом, так і платником.

Отже, при самостійному виявленні платником заниження суми податкового зобов’язання пеня нараховується на суму заниження та за весь період заниження із розрахунку 120% річних облікової ставки НБУ, діючої на день заниження.

 

Джерело: ДФС у Волинській обл.

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»