• Посилання скопійовано

Які податки заплатять представники творчих професій

Ставка податків для представників творчих професій, які мають намір здійснювати незалежну професійну діяльність, згідно з п. 167.1 статей 167 ПКУ становить 15% від суми доходів, отриманих протягом місяця, і стягується один раз на місяць. Про це повідомив у коментарі UBR.UA кандидат юридичних наук, доцент, експерт Ради підприємців при КМУ Сергій Кравченко.

За його словами, художники, письменники, артисти й інші творчі люди, які самостійно просувають свій бізнес, зобов’язані стати на облік в органах ДПС за місцем проживання як самозайняті особи (п. 178.1 ст. 178 ПКУ) й отримати свідоцтво про таку реєстрацію згідно зі статтею 65 ПКУ.

Кравченко також роз’яснив, що при нарахуванні податку враховуються доходи, отримані, у тому числі (але не виключно), у формі зарплати, заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які виплачуються (надаються) платникові у зв’язку з трудовими відносинами і за цивільно-правовими договорами; виграшу в державну грошову лотерею, виграшу гравця (учасника), отриманого від організатора азартної гри.

А якщо загальна сума вищезгаданих доходів, отриманих платником податків у звітному податковому періоді, перевищує десятиразовий розмір мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, ставка податку становить 17% від суми перевищення з урахуванням податку, сплаченого за ставкою 15%.

Податкову декларацію за наслідками звітного року, зазначив експерт, представники творчих професій подають у терміни, передбачені для платників ПДФО, тобто до 1 травня звітного року.

Довідка

Незалежна професійна діяльність — участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльності лікарів, приватних нотаріусів, адвокатів, аудиторів, бухгалтерів, оцінювачів, інженерів та архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою — підприємцем і використовує найману працю не більше чотирьох фізичних осіб.

Оксана Райчинець 

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»