• Посилання скопійовано

Оподаткування успадкованого вкладу в банку

Який порядок оподаткування у разі успадкування права на вклад у банку?

Відповідно до п. 174.5 ст. 174 ПКУ у разі успадкування права на вклад у банку згідно зі ст. 1228 Цивільного кодексу податковим агентом є такий банк.

Оподаткування доходу, отриманого платником податку внаслідок прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав, визначено ст. 174 ПКУ.

З метою оподаткування об’єкти спадщини платника податку поділяються, зокрема, на об’єкти у вигляді готівки або коштів, що зберігаються на рахунках спадкодавця, відкритих у банківських та небанківських фінансових установах, у т. ч. депозитні (ощадні), іпотечні сертифікати, сертифікати фонду операцій з нерухомістю (пп. «ґ» п. 174.1 ст. 174 ПКУ).

При цьому ставки податку на доходи фізосіб, за якими оподатковуються об’єкти спадщини, передбачено п. 174.2 ст. 174 ПКУ.

Зокрема, за нульовою ставкою оподатковується вартість власності, що успадковується членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення (пп. «а» пп. 174.2.1 ст. 174 ПКУ).

За ставкою 5%, визначеною п. 167.2 ст. 167 ПКУ, оподатковується вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення (пп. 174.2.2 ст. 174 ПКУ).

Отже, спадкоємець для отримання грошового вкладу у банку надає свідоцтво про право на спадщину, де зазначаються родинні стосунки такого спадкоємця зі спадкодавцем, що дає право на визначення можливості застосування до об’єкта спадщини відповідної ставки оподаткування.

 

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»