• Посилання скопійовано

Платники єдиного податку — водокористувачі сплачують збір за спецвикористання води на загальних підставах

З 1 січня 2012 року набрала чинності глава 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» ПКУ.

Відповідно до п. 297.1 статті 297 ПКУ платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування та сплати окремих видів податків і зборів.

Порівняно із законодавством, що діяло до набрання чинності зазначеною главою, перелік податків та зборів, від сплати яких звільнялись платники єдиного податку, дещо змінено.

Зокрема, в умовах чинного податкового законодавства платники єдиного податку сплачують збір за спеціальне використання води на загальних підставах.

Враховуючи вищевикладене, нагадуємо про таке:

Платники, порядок, об’єкт оподаткування, ставки зі збору за спеціальне використання води визначені у розділі ХVІ ПКУ.

При цьому водокористувачі самостійно обчислюють збір щокварталу наростаючим підсумком з початку року.

Збір обчислюється виходячи з фактичних обсягів використаної води (підземної, поверхневої, отриманої від інших водокористувачів) водних об’єктів з урахуванням обсягу втрат води у їхніх системах водопостачання, встановлених у дозволі на спеціальне водокористування, лімітів використання води, ставок збору. Водокористувачі, які використовують воду зі змішаного джерела, обчислюють збір з урахуванням обсягів води у тому співвідношенні, в якому формується таке змішане джерело, що зазначається у дозволах та договорах на постачання води. Збір за спеціальне використання води для потреб рибництва обчислюється виходячи з фактичних обсягів води, необхідної для поповнення водних об’єктів під час розведення риби та інших водних живих ресурсів (у т. ч. для поповнення, пов’язаного з втратами води на фільтрацію та випаровування), і ставок збору. Суб’єкти, які застосовують для потреб охолодження обладнання оборотну систему водопостачання, обчислюють збір виходячи з фактичних обсягів води, використаної на підживлення оборотної води. За решту обсягів фактично використаної води збір обчислюють на загальних підставах.

Збір не справляється за воду, зокрема, що використовується для задоволення питних та санітарно-гігієнічних потреб населення (сукупності людей, які перебувають на цій території у той чи інший період часу, незалежно від характеру та тривалості проживання, у межах їхнього житлового фонду та присадибних ділянок)

Обсяг фактично використаної води обчислюється водокористувачами самостійно на підставі даних первинного обліку згідно з показниками вимірювальних приладів. За відсутності вимірювальних приладів обсяг фактично використаної води визначається водокористувачем за технологічними даними (тривалість роботи агрегатів, обсяг виробленої продукції чи наданих послуг, витрати електроенергії, пропускна спроможність водопровідних труб за одиницю часу тощо). У разі відсутності вимірювальних приладів, якщо є можливість їх встановлення, збір сплачується у двократному розмірі.

Річний ліміт використання води для водокористувачів установлюється у дозволі на спеціальне водокористування, що видається територіальним управлінням охорони навколишнього природного середовища, а для вторинних водокористувачів — у дозволі на постачання води. У разі зміни умов водокористування, видачі протягом року нових дозволів на спеціальне водокористування, укладання договорів на постачання води водокористувачі, які отримали переоформлені дозволи на спеціальне водокористування, договори на постачання води, зобов’язані протягом 10 днів повідомити про це органам ДПС та водного господарства. У разі перевищення водокористувачами встановленого річного ліміту використання води збір обчислюється та сплачується у п’ятикратному розмірі виходячи з фактичних обсягів використання води понад установлений ліміт використання води, ставок збору та коефіцієнтів. За відсутності у водокористувача дозволу на спеціальне водокористування зі встановленими у ньому лімітами використання води збір справляється за весь обсяг використаної води, що підлягає оплаті як за понадлімітне використання.

Платники збору обчислюють суму збору та складають податкові декларації за формою, затвердженою наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. №1009. Граничним терміном подання податкової декларації збору за відповідні податкові періоди 2012 року є: за І квартал 2012 р. — 10.05.2012 р., за І півріччя 2012 р. — 09.08.2012 р., за три квартали 2012 р. — 09.11.2012 р., за рік — 11 лютого 2013 р.

Платники збору подають одночасно з податковими деклараціями до органів ДПС копії дозволу на спеціальне водокористування, договору на постачання води та статистичної звітності про використання води за формою №2-ТП (водгосп).

 

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»