• Посилання скопійовано

ДПС роз’яснила деякі питання оподаткування туроператорської та турагентської діяльності

Наказ ДПСУ від 16.02.2012 р. №126 «Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо окремих питань оподаткування туроператорської та турагентської діяльності»

ДПСУ затвердила узагальнюючу податкову консультацію щодо окремих питань оподаткування туроператорської та турагентської діяльності.

Зокрема, ДПСУ зазначила: суми ПДВ, сплачені туроператором у складі витрат на придбання товарів (послуг) для формування туристичного продукту, відповідно до ст. 139 ПКУ включаються до витрат та не враховуються при визначенні бази обкладення ПДВ, тобто не включаються до бази оподаткування.

Так, наприклад, витрати, понесені туроператором внаслідок придбання (створення) турпродукту (турпослуги) становили 18 тис. грн (у тому числі ПДВ, сплачений у складі витрат на придбання (створення) такого турпродукту (турпослуги) 3 тис. грн).

Винагороду (база обкладення ПДВ) визначено у сумі 2 тис. грн, тому податкові зобов’язання з ПДВ щодо такого турпродукту у туроператора дорівнюватимуть 0,4 тис. грн.

Отже, загальна вартість турпродукту, що підлягає оплаті покупцем, становить 20,4 тис. грн (18 тис. грн + 2 тис. грн + (2 тис. грн х 20%).

При цьому туроператор у податковій накладній, виписаній турагенту, повинен відобразити базу оподаткування 2 тис. грн і суму ПДВ 0,4 тис. грн.

Враховуючи те, що суми ПДВ, сплачені у вартості товарів (послуг), які формують турпродукт, не беруть участі у формуванні об’єкта обкладення ПДВ, ці суми прирівнюються до витрат, призначених для операцій, які не є об’єктом оподаткування. Тож податкові накладні, отримані від постачальників товарів (послуг), які формують турпродукт, відображаються у Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних у р. ІІ «Отримані податкові накладні», де вартість товарів (послуг) без урахування ПДВ відображається у гр. 11 «вартість без ПДВ», а сума ПДВ — у гр. 12 «сума ПДВ», які призначені для відображення операцій, що звільнені від оподаткування або не є об’єктами оподаткування.

Щодо того, в якій частині туристичний оператор має право на формування податкового кредиту, ДПС зазначила, що враховуючи, що базою оподаткування туроператора є отримана ним винагорода, такий туроператор має право формувати податковий кредит з ПДВ тільки в частині його витрат на придбання товарів (послуг), безпосередньо пов’язаних з отриманням такої винагороди.

Крім того, податкова роз’яснила, що податкові зобов’язання з постачання турпродукту у туроператора визначаються відповідно до загального правила, встановленого п. 187.1 ст. 187 ПКУ, за правилом «першої події»:

— або на дату зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню;

— або на дату відвантаження товарів, а для послуг — на дату оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником.

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»