• Посилання скопійовано

В Україні хочуть запровадити регресний податок

Україні потрібно переводити найбільшу кількість товарів на так званий регресний спосіб оподаткування. Про це під час прес-конференції сказав народний депутат С. Терьохін.

Він наголосив, що ПДВ добре працює при дуже низькому рівні корупції посадовців, а також якщо за макроекономічними показниками внутрішній ПДВ перевищує мінусове сальдо торгового балансу.

«В інших випадках ПДВ стає мінусовим і для бюджету виконує функцію тимчасового кредитування. У нас же мінусовий торговий баланс зростає. Внутрішнє споживання впало на 8,7% і далі падає», — зазначив він.

Парламентарій нагадав, що Україна посіла 146 місце за рівнем корупції у світі, тож, на його думку, ПДВ не має перспектив у наший країні.

«І я переконаний, що до 2012 року рівень корупції у цій країні навряд чи зменшиться. Тому я вважаю, що нам потрібно переходити до дискусій, які сьогодні ініційовані в Європі, зокрема Німеччиною та Австрією… про те, щоб переводити найбільшу кількість товарів на так званий регресний спосіб оподаткування. Тобто коли податок сплачується до бюджету не продавцем, а покупцем. Такі системи застосовуються з 2005 року», — зазначив С. Терьохін.

Він уточнив, що Єврокомісія у 2006 році відмовила Німеччині у запровадженні цієї системи, яка дозволила б взагалі уникнути будь-яких бюджетних відшкодувань.

«Оскільки сказали якщо запроваджувати, то у всій Європі. Щодо України, то без політичної волі зменшення корупції у цій країні ПДВ не буде. Тож нам слід подивитися на досвід реверсного чи регресного податку на додану вартість», — додав Терьохін.

Він повідомив, що у травні у Сінгапурі відбудеться конференція міжнародників-економістів про те, як запровадити такий пілотний проект у країнах, що не входять до митних союзів. За словами Терьохіна, Україна могла б приєднатися до країн, що практикують запровадження такого податку.

Леся Лещенко

 

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»