• Посилання скопійовано

Хто постраждає від нової податкової реформи?

Простіше назвати, хто не постраждає

Отримати роботу незабаром стане важче. Звісно, якщо ухвалять новації до податкової системи. Бо вона визначає квоти на працевлаштування тих, хто працює за сумісництвом. Відповідно кількість таких працівників на підприємстві чи фірмі не має перевищувати 10% від загального штату. Тож на двері вказуватимуть, зокрема, матерям інвалідів, матерям-одиначкам, непрацездатним та викладачам.
Сергій Кравченко, експерт ради підприємців при Кабміні: «Навіть ті ж самі інваліди. Вони виконали якусь роботу — склали вимикач, розетку. Ще щось зробили. Вони працюють за сумісництвом. На півставки. наприклад. І також студенти. Тому що студенти навчаються. Вони наприклад першу половину дня навчаються, другу половину дня можуть працювати за сумісництвом. Їм буде важко, тому що роботодавець обмежений 10 відсотками».
Водночас податківці кажуть, що ці зміни до фіскальної конституції допоможуть боротися із зарплатами у конвертах. Це має принести до бюджету додаткові 22,5 мільярда гривень.
Леонід Рубаненко, президент союзу податкових консультантів: «Зменшення відрахувань з єдиного соцвнеску у 2,5 рази і триставкова система нарахування податку на доходи фізосіб. Це, може, 3 відсотки збільшення проблем по виплатах. Але порівняти із кримінальною відповідальністю — вони непорівнянні, звичайно».
Утім, експерти кажуть: навіть зниження деяких розмірів податків навряд чи стимулюватиме підприємців платити їх у повному обсязі. Адже бізнесмени не знають, куди йдуть їхні кошти. І наголошують — чиновники мають робити відповідні звіти.
Ще одна новація — запровадження збору з валютних операцій — також не до вподоби підприємцям. Вони скаржаться — купують товари за іноземні гроші. Водночас за обмін доведеться сплачувати тривідсотковий податок. А це додаткові витрати.
Податківці наголошують: кошти направлятимуть до Пенсійного фонду. Але свого часу МВФ вимагав скасувати відповідні норми. І Україна пішла на поступки.
Нині законопроект щодо податкових реформ доопрацьовують. Остаточний варіант документа Мінфін та ДПС мали оприлюднити на своїх веб-ресурсах ще першого серпня.

Джерело: Телеканал UBR

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»