• Посилання скопійовано

Узгоджуємо ціну контрольованої операції в ЗЕД-договорах

Затверджено Порядок узгодження цін у контрольованих зовнішньоекономічних операціях, за результатами якого укладаються договори, що мають двосторонній або багатосторонній характер, для цілей трансфертного ціноутворення

Узгоджуємо ціну контрольованої операції в ЗЕД-договорах

Іще одне питання врегульовано Кабміном - затверджено Порядок узгодження цін у контрольованих зовнішньоекономічних операціях, за результатами якого укладаються договори, що мають двосторонній або багатосторонній характер, для цілей трансфертного ціноутворення (постанова КМУ від 17 жовтня 2013 р. № 764).

Чи доцільно звертатись із заявою про узгодження цін та для якісної підготовки документів і матеріалів, необхідних для такого узгодження, великий платник (платники) податків (далі — платник) має право звернутися до Міндоходів з пропозицією щодо попереднього розгляду питання щодо проведення процедури узгодження цін. Процедура надсилання відповідного листа та інформації до Міндоходів детально описано в Порядку.

Взагалі для узгодження цін платник (незалежно від того, чи був попередній розгляд його питання) подає до Міндоходів заяву про узгодження цін, до якої додається пакет документів, передбачених пп “а” — “ж” пп 39.4.8 ПКУ, а також:

- пропозиції щодо узгодження цін, підписані керівником (його уповноваженою особою) платника, із зазначенням предмета узгодження, методу та джерел інформації, які передбачається застосовувати для визначення цін у контрольованій зовнішньоекономічній операції, строку, на який узгоджується порядок визначення цін;

- інформаційно-аналітичні матеріали про діяльність сторони (сторін) контрольованої зовнішньоекономічної операції;

- копії установчих документів платника;

- дані бухгалтерського обліку та фінансову звітність платника за попередній звітний (податковий) період (рік);

- документ, який підтверджує, що сторона контрольованої зовнішньоекономічної операції — нерезидент є резидентом відповідної держави, передбачений статтею 103 Податкового кодексу України;

- пропозиції щодо порядку, строків подання та переліку документів, які підтверджують дотримання платником узгодженого порядку визначення цін;

- інші документи, які платник вважає необхідним подати для врахування під час проведення процедури узгодження цін.

Форма заяви, вимоги до документів і матеріалів, які до неї додаються, будуть визначені Міндоходів.

З будь-яких причин після надіслання заяви про узгодження цін платник може її відкликати. Під час розгляду заяви та документів поданих платником Міндоходів може вимагати додаткову  інформацію та пояснення, а також залучати до процедури узгодження відповідні органи країни, резидентом якої є контрагент платника податків.

За результатами розгляду заяви робочою групою призначається дата і час спільного обговорення з платником питання щодо порядку визначення цін у контрольованій зовнішньоекономічній операції та встановлюється порядок залучення держорганів країни контрагента.

У разі ненадання або надання в неповному обсязі платником документів і матеріалів Міндоходів повертає заяву платникові.

Автор: Катеринец Наталья

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»