• Посилання скопійовано

Новопризначений Прем'єр-міністр обіцяє невідкладно розпочати податкову реформу

Гройсман зазначив, що після ухвалення консолідованого варіанта податкової реформи необхідно запровадити мораторій на будь-які зміни на 3-5 років

Новопризначений Прем'єр-міністр обіцяє невідкладно розпочати податкову реформу

"Ми невідкладно маємо повернутись до податкової реформи. Спільно з Верховною Радою я пропоную негайно створити робочу групу з залученням міжнародних експертів, яка повернеться до двох напрацьованих варіантів нового Податкового кодексу. Ми повинні взяти те краще, що є в кожному з них. Ми повинні оцінити реальні наслідки впровадження тих чи інших змін, як в короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі".

Про це вчора, 14 березня, заявив новоприйнятий Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час представлення програми діяльності Кабміну на засіданні ВРУ.

За словами глави Уряду, в результаті планується вийти на консолідований варіант, прийняти його якнайшвидше (щоб і держава, і бізнес мали достатньо часу, щоб підготуватись до його впровадження) та  врешті накласти мораторій на будь-які зміни до податкового законодавства на 3-5 років.

Одночасно потрібно змінити систему роботи податкових і митних органів, на які,  за словами Гройсмана,  є чи не найбільші нарікань з боку підприємців.

"Є кроки, які можна реалізувати швидко – запровадити автоматизовану систему оцінки ризиків – такі системи діють у європейських країнах. Запровадити стандартні процедури, щоб максимально прибрати суб’єктивний фактор, а отже прибрати основи для зловживань.

Є кроки, які потребуватимуть більше часу – змінити ідеологію робити цих органів так, щоб індикатором їх ефективності (КРІ) була не сума зібраних штрафів, а сума зібраних податків.

Реформа податкової і митниці – це те, що сьогодні для усіх підприємців, від великого до малого, стане сигналом того, що в країні щось дійсно міняється."

Ще один важливе завдання, на якому наголосив новий прем'єр-міністр, – дерегуляція.

"Це та сфера, де за останній рік – два досягнуто суттєвого прогресу. Але думаю, що кожен представник бізнесу скаже – цього наразі недостатньо.  Півтора року назад ми розпочинали скорочення контрольних органів і функцій. Але постанова 442 досі до кінця не реалізована. Говорячи відверто, так у так званій  дерегуляційній гільотині ніж так і завис. Я обіцяю, що цей ніж на існуючу бюрократію ми врешті решт опустимо".

Серед першочергових кроків В. Гройсман також назвав реалізацію кроків, які мають суттєво підвищити рейтинг у легкості ведення бізнесу – Doing Business. " Тут у нас часу просто обмаль  і цілу низку рішень ми маємо прийняти уже протягом найближчих місяців. Створюючи ліберальні правила гри для бізнесу, ми водночас маємо ефективно використовувати стимули для розвитку власної економіки. Ми маємо знайти своє місце у глобальній економіці і забезпечити перехід від сировинно орієнтованої економіки до економіки, орієнтованої на створення високої доданої вартості."

Щодо аграріїв та бюджетного відшкодування ПДВ, Володимир Гройсман зазначив: "Система пільгового відшкодування ПДВ відіграла серйозну роль у розвитку цього сектору. Але водночас – і всі це знають – була джерелом корупції.  Чи це єдиний спосіб стимулювання розвитку галузі? Ні, не єдиний і ми спільно з аграріями знайшли варіанти, які уже доопрацьовуються до конкретних рішень." Пріоритетом при цьому буде підтримка невеликих фермерських господарств, малого і середнього бізнесу. 

Нагадаємо, що у лютому Голова ДФС Роман Насіров заявляв, що зміни до Податкового кодексу повинні бути ухвалені до 1 червня 2016 року. 

Усі новини на тему >>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: КМУ

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»