• Посилання скопійовано

Змінили адресу другий раз за рік: куди сплачувати податки та подавати звіти?

В наш час, коли власники бізнесу надають перевагу мобільності та економії, оренда головного офісу – це поширене явище. Не рідкісними є випадки, коли орендоване приміщення часто змінюється. А як це все узгодити з обов’язком сплачувати податки та ЄСВ? Консультує ДФСУ

Змінили адресу другий раз за рік: куди сплачувати податки та подавати звіти?

Коментар до ІПК ДФСУ від 28.09.2018 р. №4251/6/99-99-08-01-01-15/ІПК

Будь-який суб’єкт господарювання (і юридична особа, і самозайнята фізична особа) перебувають на обліку в ДФС за податковою адресою. Нагадаємо, що податкова адреса за ст. 45 ПКУ, це:

  • для фізособи – місце її проживання;
  • для юрособи – її місцезнаходження, відомості про яке містяться у ЄДР.

Юрособи зараз змінюють місцезнаходження своє або своєї адміністрації досить часто і швидко (хоча подекуди й забувають подати про це зміни до ЄДР). Про фізосіб з цього приводу годі й говорити. Саме тому встановлено спеціальні правила щодо сплати податків, ЄСВ та подання звітності в разі такого переїзду протягом календарного року.

 

Звичайний випадок – переїзд стався раз на рік

В цьому випадку все вже давно узгоджено. Ми про це писали докладно тут. Якщо коротко, то наслідки наступні.

До закінчення року платник податків обліковується в контролюючому органі:

  • за попереднім місцезнаходженням (неосновне місце обліку) – з ознакою того, що він є платником податків до закінчення року,
  • за новим місцезнаходженням (основне місце обліку) – з ознакою того, що він є платником податків з наступного року.

Таким чином, у разі зміни місцезнаходження, пов’язаного зі зміною адміністративного району, суб’єкт господарювання до закінчення поточного бюджетного року подає звітність та сплачує податки і збори за попереднім місцезнаходженням.

Водночас це не стосується подання звіту з ЄСВ. Відповідно до п. 7 розділу III Порядку №435, якщо страхувальник у звітному періоді змінює місцезнаходження або місце реєстрації, або місце проживання (поза межами територіального обслуговування органу доходів і зборів, в якому він перебував на обліку), звіт за цей звітний період (з першого до останнього календарного числа звітного періоду) подається до органу доходів і зборів за новим місцем взяття на облік.

 

А якщо переїздів протягом року було два?

В коментованому листі, розглядаючи таку ситуацію, податківці повідомляють наступне.

У випадку зміни місцезнаходження, що пов’язане зі зміною адміністративно-територіальної одиниці, двічі протягом календарного року, сплата податків, зокрема, податку на прибуток, ПДВ, ПДФО та подання податкових декларацій (розрахунків, звітів) щодо таких податків здійснюється до контролюючого органу, в якому платник податків перебував на обліку (основне місце обліку) до реєстрації зміни місцезнаходження вперше (до контролюючого органу, в якому платник податків обліковується (неосновне місце обліку) з ознакою того, що він є платником податків до закінчення року).

Тобто протягом року переїздів, скільки б їх не було, платник податків продовжує подавати податкову звітність та сплачувати податки за першою адресою. Тобто туди, де він перебував за основним місцем обліку до початку переїздів і де він обліковується за неосновним місцем обліку після початку переїздів до кінця календарного року.

При цьому кожен переїзд призводить до зміни основного місця обліку. Відповідно кожна нова податкова адреса стає новим основним місцем обліку платника податків. Саме за останнім місцем обліку (в цьому випадку – це вже третя адреса) і будуть подаватися звіти та сплачуватимуться податки з нового календарного року.

Нез’ясованою залишається лише доля обліку за другою адресою – у коментованій консультації про неї ані слова. Але з неї можна зробити висновки, що з даними власних облікових баз ДФС розбереться самостійно, а платник за цією адресою, хоч і перебував певний час на обліку, але ні звітності не подає, ні податків не сплачує.

Натомість подання звітності про суми нарахованого ЄСВ та його сплата за звітний період, у якому платник податків змінив місцезнаходження, що пов’язане зі зміною адміністративно-територіальної одиниці (з першого до останнього календарного числа звітного періоду) здійснюється до контролюючого органу, що відповідає новому місцезнаходженню (основне місце обліку).

Тобто ось тут кожен переїзд призводить до зміни місця сплати ЄСВ. А подавати звітність з ЄСВ (з першого до останнього календарного числа звітного періоду) треба буде за тією адресою (основним місцем обліку), де знаходиться суб’єкт господарювання на момент, коли наступає строк її подання.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»