• Посилання скопійовано

Як функціонуватиме єдиний рахунок для податків та ЄСВ? З'явився текст порядку

29 квітня Кабмін затвердив порядок функціонування єдиного рахунку для сплати податків і зборів, ЄСВ та інших платежів, які контролюються ДПС

Як функціонуватиме єдиний рахунок для податків та ЄСВ? З'явився текст порядку

Кабмін постановою від 29.04.2020 р. №321 затвердив порядок функціонування єдиного рахунку для сплати податків і зборів (запроваджується з 1 січня 2021 року), ЄСВ та інших платежів, які контролюються ДПС.  Про це повідомив нардеп О. Гончаренко на своєму Telegram-каналі.

Текст Порядку можна переглянути тут. Докладніше його проаналізуємо в окремій аналітичній статті. Стежте за оновленням стрічки новин!

Як розповіли у Мінфіні, документ визначає механізм зарахування платниками коштів на єдиний рахунок, перерахування коштів з єдиного рахунку на бюджетні рахунки та повернення (врахування) помилково та/або надміру зарахованих коштів. Ефективне функціонування єдиного рахунку вирішить велику кількість технічних проблем при перерахуванні платежів, оптимізує діяльність податкових органів та спростить життя бізнесу.

Такий рахунок відкривається у Казначействі на ім’я ДПС. Платник податків повідомляє про наміри використання системи ДПС в електронній формі через Електронний кабінет. Використовувати рахунок можна буде вже на наступний робочий день після подання заявки. Припинити його використання – не раніше 1 січня наступного року.

Через єдиний рахунок можна сплачувати:

  • податок на прибуток підприємств,
  • податок на доходи фізичних осіб,
  • єдиний соціальний внесок,
  • єдиний податок,
  • рентну плату,
  • нші платежі, контроль за справлянням яких покладено на ДПС.

Водночас він не використовується для сплати ПДВ та акцизного податку з пального та спирту. Такий виняток пов’язаний з функціонуванням спеціальних систем електронного адміністрування цих податків. Окрім того, виняток стосується і сплати частини чистого прибутку (доходу) державними та комунальними підприємствами та їх об'єднаннями.

Також про деякі нюанси розповів на своєму Telegram-каналі О. Гончаренко. З його слів:

  • для платників, які користуватимуться єдиним рахуноком, обов’язок зі сплати податків і зборів вважатиметься виконаним з моменту внесення коштів на єдиний рахунок. Всі платежі (ЄСВ, Пенсійний фонд і тд) можна вносити однією сумою;
  • ДПС щодня формуватиме реєстри платників податків і надсилатиме Казначейству. Казначейство на основі отриманих реєстрів буде розподіляти кошти між бюджетами і фондами;
  • платники податків зможуть в Електронному кабінеті ознайомитися з реєстром, який сформувало ДПС за його платежем, та самостійно визначити напрямок використання сум помилково або надміру сплачених ними коштів.

***

Читайте також: Використання єдиного рахунку для сплати податків та ЄСВ: аналіз порядку

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»