• Посилання скопійовано

Як заповнити платіжку на сплату поточних зобов’язань до ДПС при ліквідації?

У призначенні платежу платіжки слід вказати: *;117;код ЄДРПОУ;код платежу; сплата коштів платником податків, щодо якого відкрито провадження у справі про банкрутство

Як заповнити платіжку на сплату поточних зобов’язань до ДПС при ліквідації?

Головне  управління ДПС у м. Києві завертає увагу, що відповідно до  ст. 41  Кодексу  України  з  процедур  банкрутства мораторій на задоволення вимог кредиторів – це зупинення виконання боржником грошових зобов'язань і зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), строк виконання яких настав до дня введення мораторію, і припинення заходів, спрямованих на забезпечення виконання цих зобов'язань та зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), застосованих до дня введення мораторію.

Частиною 3 ст. 41 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що протягом дії мораторію на задоволення вимог кредиторів, зокрема, не нараховується неустойка (штраф, пеня), не застосовуються інші фінансові санкції за невиконання чи неналежне виконання зобов'язань із задоволення всіх вимог, на які поширюється мораторій.

Відповідно до вимог п. 3 ч. 5 розділу VI Наказу Мінфіну від 12.01.2021 №5 «Про затвердження Порядку ведення податковими органами оперативного обліку податків і зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Порядок №5) станом на дату постановлення ухвали суду про відкриття провадження у справі про банкрутство і запровадження мораторію на задоволення вимог кредиторів в ІКП банкрута здійснюється остаточний розрахунок податкового боргу (сум заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на податкові органи, на які поширюється дія мораторію) та відображаються облікові показники (операції), що фіксують (виділяють) суми боргу (заборгованості).

Пунктом 4 ч. 5 розділу VI Порядку №5 визначено, що податковий борг (суми заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на податкові органи, на які поширюється дія мораторію), що обліковувався в територіальному органі ДПС на дату ухвали суду про відкриття провадження у справі про банкрутство і запровадження мораторію на задоволення вимог кредиторів, фіксується та погашається виключно після зазначення у платіжному дорученні спрямування коштів на таке погашення.

Грошові зобов'язання платника податків, строк виконання яких настав протягом дії процедури банкрутства (після дати реєстрації в податковому органі ухвали суду про відкриття провадження у справі про банкрутство і введення мораторію на задоволення вимог кредиторів), погашаються у порядку черговості, передбаченому п. 87.9 ПКУ.

Сплачені боржником у період провадження у справі про банкрутство кошти у день внесення до інформаційної системи відомостей про їх надходження на рахунки з обліку доходів бюджетів (єдиного внеску) зараховуються в рахунок грошових зобов'язань (платежів, контроль за справлянням яких покладено на податкові органи), строк сплати яких настав після дати реєстрації ухвали суду про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Якщо сума коштів, що спрямовується на погашення зафіксованого (виділеного) боргу (заборгованості), більша ніж сума такої заборгованості, то різниця автоматично спрямовується в рахунок погашення грошових зобов'язань (платежів, контроль за справлянням яких покладено на податкові органи), термін сплати яких настав після внесення до інформаційної системи ухвали про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Звертаємо увагу, що нормами Порядку №5 не передбачено зарахування поточної переплати у рахунок погашення виділеного боргу.

Крім того, на підставі наказу Мінфіну від 22.03.2023 №148 «Про затвердження порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших пляжів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, відповідно до переліку кодів видів сплати, сплата коштів платником податків, щодо якого відкрито провадження у справі про банкрутство (розпорядження майном, санація, ліквідація) здійснюється за кодом «117».

Звертаємо увагу на необхідність та обов’язковість дотримання вимог Наказу №148 та здійснення сплати поточних зобов’язань підприємства та кредиторських вимог податкового органу відповідно до переліку кодів видів сплати, з кодом «117».

Приклад заповнення поля «Призначення платежу» у платіжній інструкції:

*;117;код ЄДРПОУ;код платежу; сплата коштів платником податків, щодо якого відкрито провадження у справі про банкрутство.

Джерело: ДПС у м. Києві

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»