• Посилання скопійовано

УВАГА! Підвищення податків ще ближче: комітет ВРУ рекомендує прийняти закон

За законопроєктом №11416-д до ІІ читання передбачено: збільшення розміру ставки ВЗ до 5%; з 1 жовтня - ВЗ для "єдинників" І-ІV груп, авансові внески з податків для АЗС та запровадження з 2025 року щомісячної єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

УВАГА! Підвищення податків ще ближче: комітет ВРУ рекомендує прийняти закон

4 жовтня Комітет ВРУ з податкової політики на своєму черговому засіданні розглянув та рекомендував прийняти у ІІ читанні та в цілому законопроєкт №11416-д.

Ним передбачено  внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану. Про це повідомив Железняк у своєму Телеграм-каналі.

Законопроєктом №11416-д до ІІ читання передбачається:

  • підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5%. Але бізнес не підтримує цю зміну, оскільки вважає, що це ще більше переведе трудові відносини в «тінь»;
  • ⁠встановлення ВЗ для ФОПів І, ІІ й ІV груп у розмірі 10% від 1 розміру МЗП від встановленої законом на 1 число поточного місяця, а не на 1 січня поточного року. Тож у IV кварталі 2024 року ВЗ доведеться сплачувати у розмірі 800 грн щомісяця. Про це докладніше ось тут;
  • ⁠встановлення ВЗ у розмірі 1% від доходу для ФОПів та юросіб ІІІ групи ЄП. Докладно про наслідки ми писали тут;
  • підвищення ВЗ обмежене податковим періодом, в якому буде скасовано військовий стан;
  • ВЗ буде спрямовуватись через спецфонд виключно на фінансування ЗСУ;
  • збільшення ставки податку на прибуток для банків до 50%, а для фінустанов - 25%;
  • встановлення щомісячних авансових внесків з податку на прибуток для АЗС як для юросіб, так і фізосіб-"загальників". Як це вплине на діяльність АЗС, ми писали тут та тут;
  • оновлення правил сплати авансового внеску з податку на прибуток для "обмінників";
  • збільшення МПЗ для земель;
  • зміни у сплаті рентної плати для деяких її платників.
  • ⁠щомісячна звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Ця норма почне діяти з 1 січня 2025 року. Тож за IV квартал 2024 р. потрібно буде звітувати за поточними правилами та окремо вже подавати за січень 2025 р. відповідну нову звітність.  Звісно, її ще має затвердити Мінфін, а ДПС - підготувати відповідні е-формати. Про це ми писали тут.

 

Щодо набрання чинності

Підкреслимо, що текст законопроєкту до ІІ читання вже не містить норму, що він набирає чинності з 1 жовтня. Тепер буде прописано, що Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім окремих пунктів, які почнуть діяти з 2025 року.

До того ж ставка ВЗ у 5% для доходів фізосіб застосовуватимиться вже з 1 січня 2025 року. На цьому наголосив Железняк у своєму Телеграм-каналі. Але доки не буде підписано текст Закону, все це лише на словах!

При цьому щодо застосування ставки ВЗ у 5% для зарплати за жовтень діятимуть окремі правила, а обовʼязок зі сплати ВЗ всіма "єдинниками" настає вже з жовтня, але запроваджуються окремі правила щодо строку сплати ВЗ за жовтень для "єдинників" І, ІІ та ІV груп. Про ці моменти ми докладно розповіли тут

Коли Закон мають прийняти?

Ймовірно, це відбудеться наступного тижня під час відповідного засідання ВРУ. Але, за традицією, нардепи з опозиції можуть подати відповідні постанови щодо блокування вже прийнятого закону, і лише після розблокування Закон підпише Спікер та його передадуть на підпис Президенту.

Про всі ці моменти ми будемо повідомляти, як тільки зʼявиться відповідна інформація. 

***

Читайте також: До чого готуватися «єдинникам» і роботодавцям через збільшення ставки ВЗ за оновленим законопроєктом №11416-д?

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»