• Посилання скопійовано

До чого готуватися «єдинникам» і роботодавцям через збільшення ставки ВЗ за оновленим законопроєктом №11416-д?

При прийнятті Закону він набере чинності з дня, наступного за днем опублікування (вже не йдеться про 1 жовтня). Нова ставка ВЗ у 5% застосовуватиметься при нарахуванні доходів фізосіб з 1 січня 2025, але для зарплати та «єдинників» діятимуть окремі правила

До чого готуватися «єдинникам» і роботодавцям через збільшення ставки ВЗ за оновленим законопроєктом №11416-д?

4 жовтня у Комітеті ВРУ з податкової політики розглянув та рекомендував прийняти у ІІ читанні та в цілому законопроєкт №11416-д. Підкреслимо, що у пості Железняка з’явився його оновлений текст, але в нього теж внесли правки. Про це ми писали тут

Тож зі всіма наявними на зараз даними наведемо аналіз підготовлених змін, але поки зупинимося тільки на ВЗ.

В окремих статтях ми розповімо про ставку податку на прибуток для банків й інших змінах для платників податку на прибуток, а також на нових правилах сплати авансу з ПДФО для фізосіб-«загальників» при торгівлі пальним та інших новаціях, які принесе Закон. А зараз зупинимося на оновлених нормах для нових платників ВЗ та роботодавців.

 

Чи буде збільшення ставки ВЗ у жовтні? 

Почнемо з приємного. Тепер Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. 

При цьому застосування нової ставки ВЗ 5% почнеться з 1 січня 2025 року. Про це вказав Железняк на підставі інформації з засідання комітету. Це стосується тільки оподаткування доходів звичайних фізичних осіб та звісно це ще не остаточно. Тільки текст підписаного Закону поставить крапку в цьому питанні.

Для утримання ВЗ з зарплати - окреме правило застосування нової ставки. При її нарахуванні за жовтень на роботодавців чекатиме перерахунок ВЗ за ставкою 5%. Але це правило не буде діяти при звільненні працівника до дати набрання чинності Закону.

А тепер перейдемо до змін для «єдинників». Підкреслимо, що детальний аналіз законопроєкту щодо змін для "єдинників" ми наводили раніше, але в остаточному варіанті до ІІ читання передбачені деякі зміни та уточнення.

ВЗ для “єдинників”

Ставку ВЗ для «єдинників» буде введено заднім числом. Тобто вона почне діяти з 1 дня місяця, в якому набере чинності Закон. Якщо це трапиться у жовтні, то початок обовʼязку щодо сплати ВЗ "єдинниками" розпочнеться з 1 жовтня. 

При цьому передбачається встановлення ВЗ:

  • для ФОПів І, ІІ та IV груп у розмірі 10% від МЗП, але тепер від встановленої законом на перше число поточного місяця, а не на 1 січня поточного року. Тож у IV кварталі 2024 року ВЗ доведеться сплачувати у розмірі 800 грн щомісяця;
  • для ФОПів та юросіб ІІІ групи ЄП у розмірі 1% від доходу. Але тепер є виняток – е-резиденти.

Знову наголошується, що підвищення ВЗ обмежене податковим періодом, в якому буде скасовано воєнний стан, та ВЗ буде спрямовуватися через спецфонд виключно на фінансування ЗСУ.

 

Пільги для ФОПів-«єдинників» І, ІІ та ІV груп

А тепер про нові зміни, яких раніше у проєкті Закону не було. 

Податкова відпустка 

Платники ВЗ – фізичні особи - підприємці – платники єдиного податку першої та другої групи, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати ВЗ «за себе» протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої витягом з Електронного реєстру листків непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Інформація про період щорічної відпустки і терміни тимчасової втрати працездатності з обов'язковим доданням витягу з Електронного реєстру листків непрацездатності подаватиметься за заявою у довільній формі, яка подається відповідно до підпункту 298.3.2 ПКУ.

Тобто раз на рік можна буде взяти відпустку або піти на лікарняний і не платити ані ЄП, ані ВЗ. Проте не більше одного місяця. Відповідно, якщо ви хворієте набагато довше, матиме сенс перейти на загальну систему оподаткування. 

ФОП з тимчасово окупованих територій або з території бойових дій 

Також буде пільга для фізосіб-«єдинників» першої та другої групи, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України станом на дату початку бойових дій або тимчасової окупації. Вони матимуть право не сплачувати ВЗ за період з першого числа місяця, в якому почалися бойові дії на відповідній території, виникла можливість бойових дій або почалася тимчасова окупація такої території, до останнього числа місяця, в якому було завершено такі активні бойові дії, припинено можливість бойових дій або завершено тимчасову окупацію.

Тобто за період перебування території їх реєстрації у відповідному Переліку.

Пільги зі сплати ВЗ для звичайних фізосіб уточнили

Звільнятимуться від оподаткування ВЗ: доходи, що згідно з розділом IV ПКУ та підрозділом 1 цього розділу не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у підпункті 165.1.36 (дохід ФОПів-«єдинників»), у пунктах 3 і 4 пункту 170.13-1 ПКУ (доходи КІК) та пункті 14 підрозділу 1 розділу ХХ ПКУ (доходи у вигляді доходів отримані внаслідок ліквідації (припинення) іноземної юридичної особи).

 

Окремі правила сплати першої сплати ВЗ «єдинниками»

Як виняток авансовий внесок з військового збору за місяць набрання чинності Законом сплачуватиметься ФОПами-«єдинниками» І та ІІ груп протягом 20 календарних днів з дати набрання чинності, а не до 20 числа. 

А всі «єдинники» ІІІ групи (ФОПи і ЮО, крім е-резидентів) сплачуватимуть ВЗ починаючи з першого числа першого місяця календарного кварталу, в якому набрав чинності Закон. Тобто якщо Закон набере чинності у жовтні, потрібно буде сплатити ВЗ вперше до 19 лютого 2025 року (включно) за жовтень –грудень 2024.

 

Штрафи за несплату ВЗ «єдинниками»

Несплата (неперерахування) або сплата (перерахування) не в повному обсязі ФОП-«єдинниками» І, ІІ та ІV груп авансових внесків з військового збору тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50% ставки військового збору (тобто 400 грн за місяць для 2024 року).

«Єдинники» ІІІ групи за порушення правил сплати (перерахування) сум військового збору притягаються до відповідальності у вигляді штрафу в розмірах, визначених статтею 124 ПКУ.

 

Щодо «зарплатної» єдиної звітності 

Запровадження щомісячної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ не скасували. Ця новація почне діяти з 1 січня 2025 року.

 

Утримання ВЗ із зарплати за жовтень

У тексті законопроєкту передбачено, що доходи фізичних осіб у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) відповідно до умов трудового договору (контракту), грошового забезпечення працівників правоохоронних органів, військовослужбовців та працівників Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та інших осіб, нараховані (виплачені) за наслідками податкових (звітних) періодів починаючи з першого числа місяця, в якому набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у період дії воєнного стану», оподатковуються військовим збором за ставкою 5%. 

Тобто ставка ВЗ до зарплати буде 5%, як і планувалося раніше. Нагадаємо, що з метою оподаткування до зарплати дорівнюють і відпусткові, і лікарняні. А от допомога у зв’язку з вагітністю та пологами, як і раніше, залишається неоподатковуваною виплатою! 

При цьому, як ми розуміємо, щодо авансу (відпусткових, виплачених наперед, зарплати за першу половину місяця, у якому набере чинності Закон) – запроваджується спеціальне правило. Щодо нього ВЗ доведеться доутримати і доплатити! 

Перерахунок ВЗ за ставкою 5% з доходів (частини доходу), що були нараховані (виплачені) платникам податків у період з першого числа місяця, в якому набрав чинності цей Закон, до дати набрання чинності зазначеним Законом, які були оподатковані ВЗ за ставкою 1,5%, проводиться податковим агентом, який нарахував (виплатив) такі доходи, протягом 20 календарних днів з дати набрання чинності Законом.

При цьому сума недоплати з військового збору, яка виникла внаслідок здійсненого перерахунку, стягується податковим агентом, у тому числі роботодавцем, за рахунок суми будь-якого оподатковуваного доходу (після його оподаткування) за відповідний місяць, а в разі недостатності суми такого доходу – за рахунок оподатковуваних доходів наступних місяців, до повного погашення суми такої недоплати.

Якщо податковий агент, у тому числі роботодавець, у період з першого числа місяця, в якому набрав чинності Закон, до дати набрання чинності зазначеним Законом припинив з працівником трудові відносини і провів остаточний розрахунок, то перерахунок не здійснюється

Деяких роботодавців вже хвилює питання оподаткування «перехідних» відпусткових та лікарняних, нарахованих за вересень.

Окремих правил для них не запроваджено. Але в ПКУ є таке правило.

Відповідно до пп. 169.4.1 ПКУ якщо платник податку отримує доходи у вигляді заробітної плати за період її збереження згідно із законодавством, у тому числі за час відпустки або перебування платника податку на лікарняному, то з метою визначення граничної суми доходу, що дає право на отримання податкової соціальної пільги, та в інших випадках їх оподаткування, такі доходи (їх частина) відносяться до відповідних податкових періодів їх нарахування.

Тобто якщо Закон набере чинності у жовтні, доведеться не лише розподіляти суми відпусткових і лікарняних за вересень та жовтень, а й утримувати ВЗ із частини таких доходів за жовтень за ставкою 5%. При цьому вересневий дохід оподатковуватиметься за старою ставкою 1,5%. 

Із лікарняними це зробити буде просто, адже їх нараховують після закінчення тимчасової непрацездатності. А от із відпустковими, виплаченими наперед, дещо складніше. Наразі відповідної норми у проєкті Закону немає. Але, на нашу думку, із частини відпусткових, нарахованих за місяць набрання чинності цим Законом, доведеться доутримати ВЗ (до ставки 5%). Залишиться лише питання, коли його треба буде доплатити. Але, найімовірніше, законодавці і податківці погодяться почекати сплати разом із рештою суми ВЗ за підсумками такого місяця. 

 

Ставка ВЗ для резидента Дія Сіті

Ставка ВЗ у розмірі 2,5% встановлюється для оподаткування працівників резидентів Дія Сіті щодо доходів у вигляді:

  • заробітної плати;
  • винагороди за гіг-контрактом, укладеним у порядку, передбаченому Законом України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», у тому числі винагороди за створення та перехід прав на твори, створені за замовленням;
  • авторської винагороди за створення службового твору та перехід прав на службові твори. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»