• Посилання скопійовано

Законопроєкт про підвищення податків може призвести до закриття малих АЗС

Ще більше фінансове навантаження, як-от авансовий внесок з податку на прибуток для торговців пальним, може призвести до масового закриття підприємств. Асоціація паливно-енергетичного бізнесу закликає не допустити цього

Законопроєкт про підвищення податків може призвести до закриття малих АЗС

Значна частина малих мереж АЗС може закритися, особливо в невеликих містах i селах, де їхня діяльність є критично важливою для забезпечення життєдіяльності громад та регіональних економік. Про це пише Н. Южаніна.

Не допустити цього закликає Асоціація паливно-енергетичного бізнесу.

«3 досвіду наших членів ми бачимо, що вже зараз малий бізнес змушений шукати шляхи виживання через перепони у веденні бізнесу. Ще більше фінансове навантаження, як-от авансовий внесок з податку на прибуток, може призвести до масового закриття підприємств».

Асоціація просить переглянути зазначену норму і висловлює прагнення долучитися до пошуків компромісних рішень, які дозволять зберегти функціонування малого та середнього бізнесу в паливному секторі, забезпечивши при цьому ефективне наповнення бюджету.

Нагадаємо, що 17 вересня ВРУ прийняла за основу законопроєкт №11416-д про внесення змін до ПКУ щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану. Ним передбачається:

  • підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5%. Але бізнес не підтримує цю зміну, оскільки вважає, що це ще більше переведе трудові відносини в "тінь";
  • ⁠встановлення ВЗ для ФОПів І, ІІ та IV груп у розмірі 10% від МЗП; 
  • ⁠встановлення ВЗ у розмірі 1% від доходу для  ФОПів та юросіб ІІІ групи ЄП; 
  • підвищення ВЗ обмежене податковим періодом, в якому буде скасовано воєнний стан; 
  • ВЗ буде спрямовуватись через спецфонд виключно на фінансування ЗСУ; 
  • збільшення ставки податку на прибуток фінустанов до 50%;
  • встановлення щомісячних авансових внесків з податку на прибуток для АЗС; 
  • ⁠щомісячна звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Ця норма почне діяти з 1 січня 2025 року. Тож за IV квартал 2024 р. звітуватимемо ще разом, а за січень 2025 р. доведеться подавати відповідну нову звітність. Звісно, її форму й порядок складання ще має затвердити Мінфін, а ДПС підготувати відповідні е-формати.

Докладніше про новації читайте в аналітиках від редакції тут і тут.

А усі новини на тему податкових змін-2024 можете переглянути за посиланням>>>

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»