• Посилання скопійовано

УВАГА! Президент поки не підписав Закон про підвищення податків: які наслідки?

Станом на 17 жовтня Закон так і не підписано. А завтра для фізосіб-«єдинників» за цим Законом – останній день для сплати ВЗ за жовтень. До того ж немає розʼяснень від ДПС та Мінфіну щодо новацій та правил застосування рахунків для сплати ВЗ «єдинниками»

УВАГА! Президент поки не підписав Закон про підвищення податків: які наслідки?
Підкреслимо, що ще 15 жовтня до Зеленського на підпис було передано Закон про підвищення податків. Про це йдеться у картці законопроєкту.
Але станом на 17 жовтня його так і не підписано. А завтра для фізосіб-"єдинників" за цим Законом - останній день для сплати ВЗ за жовтень. До того ж немає розʼяснень від ДПС та Мінфіну щодо новацій та правил застосування рахунків для сплати ВЗ "єдинниками".

Ми раніше писали, що нардепи з різних партій подали декілька проєктів постанов ВРУ про скасування голосування у ІІ читанні за законопроєкт №11416-д. Про прийняття самого Закону можна прочитати тут.

14 жовтня ВРУ розглянула та не підтримала всі 13 проєктів постанов про скасування рішення ВРУ про прийняття у другому читанні та в цілому проєкту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану (№11416-д). 

Ним передбачається:

  • підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5%;
  • ⁠встановлення ВЗ для ФОПів І, ІІ й ІV груп у розмірі 10% від 1 розміру МЗП від встановленої законом на 1 січня поточного року. Тож у IV кварталі 2024 року ВЗ доведеться сплачувати у розмірі 710 грн щомісяця;
  • ⁠встановлення ВЗ у розмірі 1% від доходу для ФОПів та юросіб ІІІ групи ЄП. Докладно про наслідки ми писали тут;
  • підвищення ВЗ обмежене податковим періодом, в якому буде скасовано військовий стан;
  • ВЗ буде спрямовуватись через спецфонд виключно на фінансування ЗСУ;
  • збільшення ставки податку на прибуток для банків до 50%, а для фінустанов - 25%;
  • встановлення щомісячних авансових внесків з податку на прибуток для АЗС як для юросіб, так і фізосіб-"загальників". Як це вплине на діяльність АЗС, ми писали тут;
  • оновлення правил сплати авансового внеску з податку на прибуток для "обмінників";
  • збільшення МПЗ для земель. З 1 січня 2024 та до 31 грудня року закінчення війни розмір МПЗ не може становити менше 700 грн з 1 гектара, а для земельних ділянок, у площі яких частка ріллі становить не менше 50 відсотків – 1400 грн з 1 гектара;
  • зміни щодо мінімальних роздрібних цін для вина;
  • зміни у сплаті рентної плати для деяких її платників;
  • ⁠щомісячна звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Ця норма почне діяти з 1 січня 2025 року. Тож за IV квартал 2024 р. потрібно буде звітувати за поточними правилами та окремо вже подавати за січень 2025 р. відповідну нову звітність.  Звісно, її ще має затвердити Мінфін, а ДПС - підготувати відповідні е-формати. 

Звертаємо увагу! У тексті прийнятого законопроєкту №11416-д  не було враховано норми, зокрема, щодо:

  • пільг для ФОПів щодо несплати ВЗ під час перебування на лікарняному або у відпустці;
  • пільг щодо несплати ВЗ, якщо ФОП зареєстрований на тимчасово окупованих територіях або на територіях бойових дій;
  • відстрочки щодо сплати ВЗ за перший місяць, в якому закон набрав чинності, і незастосування штрафів за несплату ВЗ за жовтень;
  • незастосування ставки 5% по доходах, які підлягають річному декларуванню за результатами 2024 року;
  • скасування обов’язку сплати ВЗ, якщо ФОП припинив свою підприємницьку діяльність у період з 1 жовтня до набрання чинності законом;
  • можливості зарахування ВЗ при обрахунку МПЗ для платників ЄП, для яких запроваджується ВЗ;
  • звільнення від сплати ВЗ електронних резидентів (е-резидентів).

 

Щодо набрання чинності

Закон має набрати чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім окремих норм, які запрацюють з 1 січня 2025 року. 
Це не стосується нової ставки ВЗ у 5%. Збільшення ВЗ почне діяти з дня набрання чинності Закону.
Але станом на 17 жовтня його так і не підписано. Відповідно він не почне діяти з 18 жовтня. 

 

Які наслідки для платників податків?

По-перше, станом на 17 жовтня діє тільки одна ставка ВЗ - 1,5%. Тобто при виплаті лікарняних, відпусткових та авансу, а також інших доходів фізосіб слід застосовувати тільки діючу ставку.

По-друге, ВЗ для ФОПів-"єдинників" та юросіб-"єдинників" ІІІ групи за Законом запроваджується з 1 жовтня. Норми, яка передбачала можливість несвоєчасної сплати ВЗ за жовтень ФОПами, в Законі немає.

Відповідно через непідписання до 17 жовтня Закону при сплаті ВЗ за жовтень у фізосіб-"єдинників" І, ІІ та ІV груп після 18 жовтня (цей день за календарем ДПС є останнім днем для сплати авансу з ЄП і відповідно буде таким і для ВЗ). Що буде за таку несвоєчасну сплату, покаже час та дії ДПС.

Всі ми чекаємо детального розʼяснення від ДПС та Мінфіну стосовно практичного застосування норм Закону щодо початку дії нової ставки ВЗ та порядку сплати ВЗ "єдинниками".



Щодо рахунків для сплати ВЗ "єдинниками"

Наразі діє тільки один загальний рахунок по ВЗ, який використовується для сплати утриманого ВЗ з доходів фізосіб та ФОПів на загальній системі. Проєкту від Мінфіну щодо впровадження нового окремого рахунку немає. Тож потрібно чекати розʼяснень від ДПС та Мінфіну щодо правил сплати ВЗ "єдинниками".

 

Чи сплачувати ВЗ ФОПам на єдиному податку до підписання Закону?

З юридичного боку питання, у ФОПів на єдиному податку та й у всіх інших платників податків до набрання чинності Законом не настає обовʼязку щодо нових норм ПКУ. Тож наразі підстави щодо сплати немає, до того ж ще раз підкреслимо - окремого рахунку для такої сплати не впроваджено.

А спрямовувати кошти на існуючі рахунки  не має сенсу, оскільки така сплата буде помилковою та не зарахується потім у сплату ВЗ.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь