• Посилання скопійовано

Збільшена ставка ВЗ та нове коло платників ВЗ: аналіз Закону №4015

Як застосовувати збільшену ставку ВЗ щодо зарплати працівників? Як «єдинникам» сплачувати ВЗ за четвертий квартал 2024 року? Розглянемо, що каже остаточна редакція Закону №4015

Збільшена ставка ВЗ та нове коло платників ВЗ: аналіз Закону №4015

21 жовтня Президент ще не підписав Закон України від 10.10.2024 №4015-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Про це йдеться у картці законопроєкту. Але є текст, підписаний Головою ВРУ.

Ним передбачається:

  • підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5%;
  • встановлення ВЗ для ФОПів І, ІІ та ІV груп у розмірі 10% від 1 розміру МЗП від встановленої законом на 1 січня поточного року. Тож у IV кварталі 2024 року ВЗ доведеться сплачувати у розмірі 710 грн щомісяця. Про це докладніше – ось тут. Вперше за жовтень до 20 жовтня, але про те, на які рахунки сплачувати, – поки що відповіді від ДПС та Мінфіну немає;
  • встановлення ВЗ у розмірі 1% від доходу для ФОПів та юросіб ІІІ групи ЄП;
  • підвищення ВЗ обмежене податковим періодом, в якому буде скасовано воєнний стан;
  • ВЗ спрямовуватиметься через спецфонд виключно на фінансування ЗСУ;
  • збільшення ставки податку на прибуток для банків до 50%, а для фінустанов – 25%;
  • встановлення щомісячних авансових внесків з податку на прибуток для АЗС як для юросіб, так і фізосіб-«загальників». Як це вплине на діяльність АЗС, ми писали тут;
  • оновлення правил сплати авансового внеску з податку на прибуток для «обмінників»;
  • збільшення МПЗ для земель. З 1 січня 2024 року та до 31 грудня року закінчення війни розмір МПЗ не може становити менше 700 грн з 1 гектара, а для земельних ділянок, у площі яких частка ріллі становить не менше 50 відсотків, – 1400 грн з 1 гектара;
  • зміни щодо мінімальних роздрібних цін для вина;
  • зміни у сплаті рентної плати для деяких її платників;
  • щомісячна звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Ця норма почне діяти з 1 січня 2025 року. Тож за IV квартал 2024 р. потрібно буде звітувати за поточними правилами та окремо вже подавати за січень 2025 р. відповідну нову звітність. Звісно, її ще має затвердити Мінфін, а ДПС – підготувати відповідні е-формати. Про це ми писали тут.

Ми вже не раз писали про зміни в оподаткуванні ВЗ доходів фізосіб та про новий обовʼязок «єдинників» щодо сплати ВЗ. Але зараз вже з’явився остаточний варіант тексту Закону України від 10.10.2024 №4015-ІХ. Тож тепер поговоримо про те, що чекає на платників ВЗ.

 

Нові платники ВЗ – «єдинники»

Законом пп. 1.1 – 1.3 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ буде викладено в новій редакції.

Платниками ВЗ є:

  1. особи, визначені п. 162.1 ПКУ;
  2. фізособи-«єдинники» І, ІІ та IV груп;
  3. платники єдиного податку ІІІ групи, як ФОПи, так й юрособи.

У Законі вже не йдеться про пільги для ФОПів-«єдинників» І, ІІ та ІV груп через хворобу та відпустку, а також про ФОПів з тимчасово окупованих територій або з території бойових дій. Можливо, ці моменти роз’яснюватимуть ДПС та Мінфін на підставі діючих норм для ЄП, але за Законом цих пільг не буде. 

 

Кінцевий період застосування ВЗ

Військовий збір для фізосіб-«єдинників» всіх груп та юросіб-«єдинників» ІІІ групи встановлюється з 1 жовтня 2024 року по 31 грудня року, у якому буде припинено або скасовано воєнний стан.

А починаючи з 1 січня року, наступного за роком, у якому буде припинено або скасовано воєнний стан, ставка збору для фізосіб становить 1,5% від об’єкта оподаткування.

 

Об’єкт оподаткування ВЗ

Об’єктом оподаткування збором є:

  1. для фізосіб – доходи, визначені ст. 163 ПКУ;
  2. для фізосіб-«єдинників» І, ІІ та IV груп, – щомісячна сума, що дорівнює розміру МЗП на 1 січня звітного року. Тобто для 2024 року це 7100 грн, для 2025 року буде 8000 грн;
  3. для «єдинників» ІІІ групи – доходи, визначені ст. 292 ПКУ.

 

Ставка ВЗ

Ставка збору становить:

  1. для фізосіб – 5% від об’єкта оподаткування, визначеного пп. 1 пп. 1.2 п. 16-1 пірозд.10 розд. ХХ ПКУ
  2. для фізосіб-«єдинників» І, ІІ та IV груп – 10% розміру МЗП на 1 січня звітного року, з розрахунку на календарний місяць;
  3. для «єдинників» ІІІ групи – 1% від доходу, визначеного згідно зі ст. 292 ПКУ;
  4. для військовослужбовців та працівників Збройних Сил України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Головного управління розвідки Міністерства оборони України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Державної спеціальної служби транспорту – 1,5% від об’єкта оподаткування, визначеного пп. 1 пп. 1.2 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

 

Правила сплати ВЗ «єдинниками»

За новим пп. 1.3-1 встановлено правила сплати ВЗ «єдинниками». Зокрема:

  • Закон №4015 не встановив окремий порядок сплати ВЗ за перший місяць, коли він набере чинності. Тому слід почекати роз'яснення податківців.ФОПи-«єдинники» І, ІІ та ІV груп мають сплачувати військовий збір шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця. Такі платники можуть здійснити сплату військового збору авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року. Нарахування авансових внесків для них здійснює ДПС.  Вже відкриті нові рахунки для сплати ВЗ. Закон №4015 не встановив окремий порядок сплати ВЗ за перший місяць, коли він набере чинності. Тому слід почекати роз'яснення податківців;
  • ФОПи та ЮО – «єдинники» ІІІ групи сплачують ВЗ протягом 10 к. дн. після граничного строку подання податкової декларації платника ЄП за звітний квартал. Тобто вперше вони сплачуватимуть ВЗ вже за підсумками звітування за VI квартал 2024 року до 19 лютого 2025 року.

 

Нові рахунки для сплати ВЗ

Фізособи-«єдинники», як і юрособи-«єдинники» отримали окремі рахунки для сплати ВЗ. Для ВЗ із зарплати та інших доходів фізосіб у рахунках – змін немає. Про це ми писали тут  і наводили рахунки у розрізі областей.

 

Звітування «єдинниками» щодо ВЗ

«Єдинники» відображають суми військового збору (у тому числі щомісячні авансові внески військового збору) у складі декларації платника єдиного податку.

Отже, чекаємо на оновлення форми декларацій: як для ФОПів, так і для ЮО ІІІ групи. До неї мають додати інформацію про ВЗ.

 

Штрафи за несплату ВЗ «єдинниками»

Несплата (неперерахування) або сплата (перерахування) не в повному обсязі ФОПами-«єдинниками» І, ІІ та ІV груп авансових внесків з військового збору тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50% ставки військового збору (тобто 355 грн за місяць для 2024 року).

«Єдинники» ІІІ групи за порушення правил сплати (перерахування) сум військового збору притягаються до відповідальності у вигляді штрафу в розмірах, визначених ст. 124 ПКУ.

 

Доходи інших фізосіб і нові правила щодо ВЗ

Пп. 1.4-1.6 п. 16-1 буде викладено в новій редакції.

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору з доходів фізосіб здійснюються в порядку, встановленому розділом IV ПКУ, з урахуванням особливостей, визначених підрозділом 1 цього розділу, за ставкою у 5%.

Відповідальними за утримання (нарахування) та сплату (перерахування) збору до бюджету з доходів платників, зазначених у підпункті 1 підпункту 1.1 цього пункту, є особи, визначені у ст. 171 ПКУ.

Фізособи зобов’язані забезпечувати виконання податкових зобов’язань у формі та спосіб, визначені ст. 176 ПКУ.

 

Щодо застосування нової ставки ВЗ до доходів фізосіб

Підкреслимо, що ставка ВЗ до зарплати буде 5%, як і планувалося раніше. Нагадаємо, що з метою оподаткування до зарплати дорівнюють і відпусткові, і лікарняні. А от допомога у зв’язку з вагітністю та пологами, як і раніше, залишається неоподатковуваною виплатою.

Доходи фізосіб, нараховані за наслідками податкових періодів до набрання чинності Законом №4015, оподатковуються за ставкою військового збору, що діяла до набрання чинності цим Законом, незалежно від дати їх фактичної виплати (надання), крім випадків, прямо передбачених ПКУ.

Тож можна вважати, що нова ставка ВЗ до всіх видів доходів, у т.ч. зарплати, має застосовуватися вже з дати набрання чинності Законом. Тому всі аванси, лікарняні, відпусткові, а також остаточні розрахунки зі звільненими працівниками та інші види доходів фізосіб до цієї дати оподатковуються ВЗ за ставкою 1,5%, а з дати набрання чинності – за ставкою 5%.  

Але питання щодо перехідних відпустковим та лікарняних у Законі не визначено, і тут потрібне роз’яснення ДПСУ та Мінфіну.

Відповідно до пп. 169.4.1 ПКУ, якщо платник податку отримує доходи у вигляді заробітної плати за період її збереження згідно із законодавством, у тому числі за час відпустки або перебування платника податку на лікарняному, то з метою визначення граничної суми доходу, що дає право на отримання податкової соціальної пільги, та в інших випадках їх оподаткування, такі доходи (їх частина) відносяться до відповідних податкових періодів їх нарахування.

Але чи працює це правило в межах нарахування ВЗ на новою ставкою, – у Законі №4015 не прописано.

У Законі також не встановлено, що при нарахуванні зарплати за підсумками жовтня потрібно буде робити перерахунок ВЗ за весь місяць. Тому можна вважати, що за новою ставкою ВЗ утримуватиметься тільки за ІІ половину жовтня, якщо Закон набере чинності до 31 жовтня. Але це питання також до Мінфіну та ДПС.  

І ще для резидентів Дія Сіті у Законі №4015 немає пільгової ставки щодо ВЗ. Тож вони як податкові агенти при нарахуванні доходів фізособам та працівникам повинні будуть утримувати 5%.

 

Щодо «зарплатної» єдиної звітності

Запровадження щомісячної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ не скасували. Але новація почне діяти з 1 січня 2025 року

Тобто за VI квартал 2024 року ми ще звітуємо за старою формою, а вже за січень 2025 року доведеться подавати нову форму (яку має затвердити Мінфін).

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»