• Посилання скопійовано

Зміни в економічній і фінансовій політиці: чого вимагає МВФ?

Під час виконання програми МВФ Україна значно оновила Меморандум про економічну і фінансову політику. У цій новині розглянемо, які нові маяки з'явилися та які вимоги щодо реформ будуть реалізовані владою

Зміни в економічній і фінансовій політиці: чого  вимагає МВФ?

Україна взяла нові зобов’язання за програмою EFF. Про це повідомив у своєму Телеграм-каналі Гетманцев.

Під 5-й перегляд програми EFF Україна суттєво оновила Меморандум про економічну і фінансову політику.

Як нагадав нардеп, Меморандум – це набір жорстких і м’яких зобов’язань, які бере на себе позичальник під час виконання програми МВФ.  

 

Які нові структурні маяки (жорсткі вимоги щодо реформ) має реалізувати Україна?

Після оновлення Меморандуму їх стало 48, з яких 29 вже виконано (5 – із запізненням).

Додалося 11 нових структурних маяків, у т.ч. 6 за напрямом фіскальної політики. До них належать:

  • внесення змін до Бюджетного кодексу на виконання плану дій реформи управління публічними інвестиціями (до кінця січня 2025 р.);
  • призначення нового голови БЕБ відповідно до умов відбору, визначених законом (до кінця лютого 2025 р.);
  • затвердження КМУ методологічної рамки, що підкріплює управління публічними інвестиціями (до кінця лютого 2025 р.);
  • подання законопроєкту до ВРУ щодо вимог податкової звітності для операторів цифрових платформ – мова про Uber, Uklon, Glovo тощо (до кінця квітня 2025 р.);
  • призначення постійного голови Держмитниці та постійних голів усіх регіональних митниць (до кінця червня 2025 р.);
  • вчасна подача бюджетної декларації на 2026 - 2028 рр., яка відповідатиме параметрам програми EFF (до кінця червня 2025 р.).

- 1 за напрямом фінансова політика. А саме:  

  • оцінка НБУ ключових фінансових та операційних ризиків для фінансової стабільності за різних негативних сценаріїв і підготовка ним планів на випадок надзвичайних ситуацій (до кінця жовтня 2024 р.)

- 2 за напрямом енергетична політика: 

  • посилення функціональної незалежності НКРЕКП, у т.ч. щодо незастосування процедури державної реєстрації до рішень регулятора  (до кінця грудня 2024 р.);
  • завершення формування наглядової ради Укренерго, де більшість із 7 членів становитимуть незалежні члени (до кінця грудня 2024 р.).

- 2 за напрямом державне управління/ антикорупційна політика

  • реформа Рахункової палати, у т.ч. надання комісії з незалежних експертів права вето на призначення членів РП, розширення функцій аудиту РП, посилення її фінансової незалежності (до кінця грудня 2024 р.);
  • призначення незалежних експертів для першого зовнішнього аудиту НАБУ (маяк виконаний як попередня умова позитивного 5-го перегляду програми EFF).

Строк виконання 2 маяків за напрямом державне управління/антикорупційна політика було перенесено, аби дати більше часу на реалізацію реформ:

  • публікація звіту із зовнішнього аудиту НАБУ (невиконаний маяк, строк перенесено із кінця вересня на лютий 2025 р.);
  • внесення змін до КПК для посилення боротьби із корупцією, у т.ч. у контексті скасування т.з «правок Лозового» щодо обов’язкового закриття кримінального провадження у зв’язку із закінченням строків досудового розслідування (строк перенесено вдруге, із жовтня на кінець грудня цього року).

Отже, разом із раніше встановленими маяками Україна матиме дуже щільний графік виконання зобов’язань за програмою EFF до кінця поточного року. Зокрема, на кінець жовтня припадає строк виконання 4 структурних маяків, на кінець грудня – 7, плюс залишається один постійно діючий маяк.  Причому, на відміну від попередніх переглядів, основний наголос до кінця цього року буде не на фіскальному блоці, а на інших напрямах – фінансовій політиці, енергетиці, антикорі.

Гетманцев виразив впевненість, що колеги в Уряді, НБУ і парламенті, відповідальні за ці напрями, прекрасно розуміють, що питання виконувати чи не виконувати вимоги Меморандуму нині не стоїть у принципі. Виконання програми EFF залишається фундаментом для збереження макрофінансової стабільності та умовою залучення усього пакету зовнішнього фінансування на суму понад 150 млрд дол.

На думку нардепа,  принцип «гроші в обмін на реформи» ще ніколи не був настільки простим і дієвим одночасно.

Автор: Брік Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»