• Посилання скопійовано

Особливості використання бензолу: від акцизної накладної до застосування штрафу

Податківці надали роз’яснення з питань оподаткування операцій з реалізації бензолу на умовах, встановлених ст. 229 ПКУ

Особливості використання бензолу: від акцизної накладної до застосування штрафу

Коментар до ІПК ДФСУ від 21.07.2017 р. №1293/6/99-99-12-03-03-15/ІПК

Податківці у цьому листі приділили увагу питанню оподаткування операції з реалізації бензолу як компонента вироблених в Україні моторних палив, які використовуються як сировина для хімічної промисловості. Особливості оподаткування акцизом цих операцій викладено у п. 229.6 ПКУ. Якщо бензол реалізується як сировина для виробництва в хімічній промисловості, то в цьому випадку застосовується  нульова ставка акцизного податку.

Перелік підприємств, які отримують або ввозять на митну територію України бензол, що використовується як компонент моторних палив, для використання як сировини для виробництва в хімічній промисловості, зокрема, бензол (код згідно з УКТ ЗЕД 2707 10 90 00) міститься у Додатку 1 до Постанови № 158. У цьому ж додатку  зазначено обсяг квот, у межах яких здійснюється відвантаження речовин, що використовуються як компоненти моторних палив, які отримані як сировина для виробництва в хімічній промисловості (пп. 229.6.13 ПКУ).

Податківці розповіли й про складання акцизної накладної на бензол.

Така акцизна накладна на відвантаження бензолу отримувачам, вказаним у Додатку 1 до Постанови №158, складається відповідно до п. 231.3 ПКУ за Порядком №218, з урахуванням таких особливостей:

  • така акцизна накладна отримувачу не видається;
  • у верхній лівій частині акцизної накладної зазначається тип причини невидачі отримувачу "2 - пальне відвантажується на умовах, встановлених статтею 229 розділу VI Кодексу" (п. 4 розділу II Порядку № 218);
  • вказуються реквізити отримувача такого пального – найменування та код згідно з ЄДРПОУ (п. 8 розділу І та п. 6 розділу ІІ Порядку № 218);
  • може бути виписана в межах ліміту квот, встановлених Кабінетом Міністрів України для отримувачів такого пального (п. 4 розділу II Порядку №218), для таких речовин - затверджені Постановою №158.

Докладніше про складання акцизних накладних ми писали тут.

 

Поповнення залишку пального 

Щодо заявки на поповнення обсягу залишку пального податківці зазначають, що вона реєструється у разі, якщо у платника акцизного податку (продавця бензолу) виникає потреба поповнити обсяги залишків пального в СЕА РП. Це встановлено  пп. 232.4.2 ПКУ. Як вказано в коментованому листі, реєстрація заявки на поповнення обсягу залишку пального здійснюється до реалізації пального. Тому, відповідно, вона не потребує підтвердження цільового використання отримувачем виключно як сировини для виробництва в хімічній промисловості речовин, що використовуються як компоненти моторних палив. Від себе зауважимо, що на практиці таку заявку можна подавати до моменту реєстрації акцизної накладної на реалізацію бензолу, що, напевно, і мали на увазі податківці у своєму листі.

У верхній лівій частині відповідного виду заявки (основна або коригуюча) проставляється тип причини "1" – відвантаження за умовами, передбаченими статтею 229 розділу VI Податкового кодексу України (п. 5 розділу IV Порядку №218). Оскільки в операціях з реалізації бензолу застосовується нульова ставка акцизного податку, значення графи 8 "Сума акцизного податку" у рядку щодо бензолу дорівнюватиме 0 (пп. 7 п. 10 розділу IV Порядку №218). При цьому графа «Загальна сума акцизного податку» може мати ненульове значення, якщо одночасно цією заявкою коригуються обсяги за іншими підакцизними товарами з ненульовою ставкою акцизу.

Отже, при відвантаженні пального відповідно до ст. 229 ПКУ сума акцизного податку, розрахованого за ставкою, встановленою пп. 215.3.4 ПКУ, не є обов’язковим реквізитом того рядка заявки на поповнення обсягу залишку пального, у якому коригуються обсяги бензолу (пп. 3 пп. 232.4.1 ПКУ) і, відповідно, реєстрація такої заявки в СЕА РП здійснюється без попереднього перерахування суми акцизного податку до бюджету (в частині обсягів  бензолу) та в межах наявності на обліковій картці сум коштів сплаченого акцизного податку, розрахованого з обсягу пального у такій заявці (якщо в ній одночасно коригуються обсяги інших підакцизних товарів та загальна сума акцизного податку в заявці ненульова).

 

Обов’язок щодо забезпечення умов цільового використання бензолу

Обов’язок щодо забезпечення умов цільового використання підакцизних товарів, на які п. 229.6 ПКУ встановлено нульову ставку акцизного податку, покладається на суб’єктів господарювання, які використовують як сировину в хімічній речовини, що використовуються як компоненти моторних палив та отримуються за нульовою ставкою акцизного податку або ввезені на митну територію України без сплати акцизного податку, тобто на отримувачів таких речовин. Нагадаємо, що перелік таких отримувачів міститься у Постанові № 158. 

Контроль за цим здійснюють податкові пости, порядок роботи яких затверджено наказом Мінфіну від 27.03.2013 р. №430, а також використовується механізм податкових векселів. Податковий вексель може видати лише виробник хімічної продукції з бензолу максимальним строком на 90 к.д. Зокрема, відповідно до пп. 2.2.3 цього Порядку податкові пости погоджують Довідку про цільове використання як сировини для виробництва у хімічній промисловості речовин, що використовуються як компоненти моторних палив, яка є подається виробником хімічної продукції до ДФСУ для погашення податкового векселя (пп. 229.6.10 ПКУ).

У листі ДФСУ від 13.03.2017 р. № 6150/7/99-99-12-03-03-17 зазначається, що оскільки механізм випуску, обігу та погашення податкових векселів, авальованих банком, які видаються до отримання або ввезення на митну територію України речовин, визначених пп. 229.6.1 і пп. 229.7.1 ПКУ, лишився незмінним, то при здійсненні випуску, обігу та погашення податкових векселів на обсяги цих речовин варто керуватися чинним Порядком випуску, обігу та погашення податкових векселів, які видаються до отримання або ввезення на митну територію України речовин, що використовуються як компоненти моторних палив, для використання як сировини для виробництва у хімічній промисловості, затвердженим постановою Кабміну від 04.02.2013 р. № 69.

Відповідно до пп. 229.6.14 ПКУ у разі нецільового використання суб'єктами господарювання (виробниками хімічної продукції з бензолу) речовин, що використовуються як компоненти моторних палив, які отримані як сировина для виробництва в хімічній промисловості (зокрема, бензолу), з таких суб'єктів справляється штраф. Цей штраф обчислюється виходячи з обсягів зазначених речовин, що використані не за призначенням, та ставки акцизного податку, передбаченої пунктом 215.3 ПКУ, збільшеної в 1,5 раза. 

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»