• Посилання скопійовано

Реалізація талонів (смарт-карток) на пальне: є акциз чи немає?

Роз’яснень щодо того, чи треба реєструватися платником акцизного податку суб’єкту господарювання, яке здійснює реалізацію талонів (смарт-карток) на пальне, податківці оприлюднили за останні роки вже багато. Але остаточну крапку в цьому питанні ставити ще зарано

Реалізація талонів (смарт-карток) на пальне: є акциз чи немає?

Коментар до листів ДФСУ від 26.02.2018 р. №771/6/99-99-15-03-03-15/ІПК та від 26.02.2018 р. №766/6/99-99-15-03-03-15/ІПК

Продавці пального, звісно, є платниками акцизного податку (пп. 212.1.15 ПКУ) і мають здійснити відповідну реєстрацію (пп. 212.3.4 ПКУ). Але чи належать до них ті особи, які торгують талонами (смарт-картами) на пальне?

Все впирається у визначення операції «реалізація пального», наведене у пп. 14.1.212 ПКУ. За ним це будь-які операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів купівлі-продажу, міни, поставки, дарування, комісії, доручення (в тому числі передача на комісійну/довірчу реалізацію), поруки, інших господарських та цивільно-правових договорів або за рішенням суду, іншого компетентного державного органу чи органу місцевого самоврядування за плату (компенсацію) або без такої, які передбачають перехід права власності або права розпорядження, а також передачу (відпуск, відвантаження) пального на підставі договорів про виробництво із сировини замовника. 

Торгувати талонами (смарт-картами) на пальне можуть як ті особи, які фактично здійснюють поставки пального на їх підставі, так й інші особи (посередники або власники таких талонів). Тож, маємо три варіанти, які слід розглянути окремо.

 

Талони (смарт-карти) продає продавець пального

Такий продавець обов’язково має зареєструватися платником акцизного податку. Про це ми писали тут>> 

Щодо операцій з продажу палива за талонами (смарт-картками) у такого продавця, ДФС у індивідуальній консультації від 14.12.2017 р. №2995/6/99-95-42-03-15/ІПК зазначає:

  • акцизна накладна складається особою, що реалізує пальне, у т. ч. через АЗС чи АГЗС за талонами (смарт-картами);
  • але  при реалізації талонів (смарт-карток тощо) на пальне така особа, зареєстрована платником акцизного податку, не повинна складати акцизні накладні. Тобто у разі здійснення операцій з реалізації пального через паливороздавальні колонки на АЗС, АГЗС, акцизна накладна складається у день проведення відпуску пального через паливороздавальні колонки на таких станціях незалежно від того, коли відбувся перехід права власності на таке пальне.

При цьому об’єкт оподаткування акцизним податком відповідно до пп. 213.1.12 ПКУ  виникатиме, якщо обсяги фактично реалізованого пального за паливними картками та талонами на пальне перевищують обсяги отриманого пального від інших платників акцизного податку (постачальників), за які сплачено акцизний податок.

 

Талони (смарт-карти) продає їх власник (покупець пального)

Простий перепродаж талонів (смарт-карток) особою, яка передоплачувала пальне з метою використання у власній господарській діяльності, трапляється нечасто. Наголосимо: йдеться про випадок, коли суб’єкт господарювання здійснює операції з придбання та реалізації палива за допомогою смарт-карток та талонів на пальне, але не здійснює операцій з фізичним отриманням, відпуском та транспортуванням пального, не має власних АЗС, місць зберігання пального та інших подібних об’єктів.

Усі зміни щодо акцизів
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись,як це виглядає?

Щодо цієї ситуації ДФСУ у коментованому листі від 26.02.2018 р. № 766/6/99-99-15-03-03-15/ІПК зазначає: якщо суб’єкт господарювання здійснює операції лише з талонами (смарт-картками) на пальне, без реалізації пального в розумінні пп. 14.1.212 ПКУ, при цьому договори постачання передбачають постачання карток (талонів) як торгівельної послуги на отримання палива, то за такими операціями йому не потрібно реєструватись платником акцизного податку з реалізації пального, обов’язку складати та реєструвати акцизні накладні при цьому не виникатиме.

А ось інша ситуація, яку ПКУ прирівнює до реалізації пального, яка трапляється значно частіше – це коли такий власник талонів (смарт-карток) надає їх контрагенту – постачальнику робіт або послуг.  Щодо неї у податківців протилежна позиція.

ДФС у індивідуальній консультації від 23.01.2018 р. №251/6/99-99-15-03-03-15/ІПК зазначає: такі операції з передачі/реалізації талону (а отже, і смарт-картки) є за своєю суттю продажем пального (з огляду на те, що вони підтверджують право їхнього власника на отримання від продавця нафтопродукту).

Таким чином, якщо за даними первинних документів замовник здійснює операції з отримання від постачальників та передачу, зокрема, і безоплатну, третім особам (в даному випадку – підряднику) палива за допомогою талонів та/або смарт-карток на пальне, то у замовника виникає обов’язок щодо реєстрації платником акцизного податку, як особи, що реалізує пальне. Про це ми писали тут.

Зверніть увагу на те, що здійснити таку реєстрацію слід до операції з реалізації пального (а отже, в даному випадку, і до передачі підряднику талонів/смарт-карток). Подальший облік таких операцій в цього замовника такий самий, як у звичайного платника акцизного податку – продавця пального.

 

Талони (смарт-карти) продає посередник

ДФС у індивідуальній консультації від 23.01.2018 р. №254/6/99-99-15-03-03-15/ІПК наводила такі ж аргументи, як були зазначені вище для перепродажу талонів (смарт-карт) покупцем пального і зазначала що за такими операціями СГ не потрібно реєструватись платником акцизного податку з реалізації пального, обов’язку складати та реєструвати акцизні накладні при цьому не виникатиме.

 

Одне невеличке «але»!

Обом категоріям  продавців талонів (смарт-карт) – тим, хто придбав їх у інших осіб, та посередникам - слід звернути увагу: якщо за даними первинних документів суб’єкт господарювання здійснює операції з отримання від постачальників та реалізацію покупцям палива з отриманням (наданням) до видаткових накладних на паливо талонів на пальне або смарт-карток, у цьому випадку він є платником акцизного податку відповідно до пп. 212.1.15 ПКУ.

Тобто те, бути чи не бути платником акцизного податку в результаті перепродажу талонів (смарт-карток), прямо залежить від того, як продавець документально оформить цю продажу! Не бажаєте бути платником акцизу – зазначайте в договорі та в первинних документах продаж саме  талонів (смарт-карток), а не палива.

Приклад документального оформлення цього перепродажу, яке призводить до обов’язку реєстрації платником акцизу, наведено в іншому коментованому листі від ДФСУ, від 26.02.2018 р. №771/6/99-99-15-03-03-15/ІПК:

Маємо Товариство, яке здійснює операції з придбання пального з використанням паливних карток. Зазначені паливні картки використовується Товариством як для власної господарської діяльності, так і для подальшого продажу іншим суб’єктам господарювання.

При такому перепродажу  Товариство не здійснює операції з фізичного отримання, відпуску та транспортування пального, не має при цьому власних АЗС, місць зберігання пального та інших об’єктів, а реалізує тільки картки (або ж талони на пальне).

Згідно договору купівлі-продажу Товариство зобов’язується передати покупцю картки та/або талони на пальне.  Але оформлює їх передачу видатковою накладною, в якій Товариство як продавець передало покупцю пальне у визначеному асортименті, кількості та цініЯк результат:

  • продаж смарт-карток (талонів) дорівнюється до продажу пального (хоч фізично Товариство операцій з постачання пального і не здійснювало);
  • таке Товариство мало зареєструватися платником акцизного податку ще до початку такої реалізації;
  • на всі обсяги реалізованого пального (у т. ч. використаного для власних виробничих потреб) Товариство зобов’язане складати в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого пального та зареєструвати її в ЄРАН з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»