• Посилання скопійовано

Продаж паливних карток або талонів: ліцензія та реєстрація платником акцизу не потрібна!

Торгівля виключно паливними картками або талонами не вимагає отримання ліцензій, реєстрації платником акцизного податку та реєстрації акцизного складу. Але якщо ви торгуєте безпосередньо пальним – зареєструйтеся та отримайте ліцензію

Продаж паливних карток або талонів: ліцензія та реєстрація платником акцизу не потрібна!

Коментар до ІПК від 24.07.2019 р. №3422/6/99-99-12-02-02-15/ІПК

Податківці надали податкову консультацію Товариству, яке здійснює операції операції з видачі (купівлі/продажу) лише карток та/або талонів на пальне, за якими пальне отримується в пунктах реалізації, що належить іншим суб'єктам господарювання. По суті заданих питань податківці зазначили таке.

По-перше, якщо підприємство реалізує лише картки чи талони, та не здійснює виробництво, оброблення (перероблення), змішування, розлив, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізацію пального на акцизному складі та не має документи, що підтверджують право власності або користування приміщеннями та/або територією, що відносяться до акцизного складу, таке підприємство не є розпорядником акцизного складу і відповідно, не повинно реєструвати акцизний склад. Як бачимо, головним фактором є фізичні операції з пальним. Торгівля картками чи талонами не зобов’язує реєструватись платником акцизного податку та реєструвати акцизний склад.

По-друге, власне операція з реалізації паливних карток та талонів на пальне, під час якої не відбувається фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального, з 01 липня 2019 року не належить до операцій з реалізації пального в розумінні пп. 14.1.212 ПКУ.

По-третє, якщо підприємство не придбаває пальне з метою його подальшого перепродажу в рамках оптової чи роздрібної торгівлі, йому не потрібно отримувати відповідні ліцензії. Торгівля талонами чи картками без здійснення операцій безпосередньо з пальним не зобов’язує отримувати ліцензію на оптову чи роздрібну торгівлю пальним.

По-четверте, якщо підприємство не здійснює будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на таке пальне чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного:

  • до акцизного складу;
  • до акцизного складу пересувного;
  • для власного споживання чи промислової переробки;
  • будь-яким іншим особам,
  • тобто якщо воно не здійснює реалізацію пального у розумінні пп. 212.1.15 ПКУ, воно не буде вважатися платником акцизного податку з реалізації пального.

По-п’ятеакцизні накладні на операції з талонами чи картками не складаються. Оскільки фізична передача пального відбувається на АЗС постачальника пального на підставі паливних карток (смарт-карток) іншим особам, у цьому випадку акцизні накладні мають складатися сами такими постачальниками.

Тут варто пригадати індивідуальну податкову консультацію від 15.05.2019 р. №2181/6/99-99-12-02-02-15/ІПК, де податківці говорили про те, «що Постачальник пального при заправці транспортного засобу покупця Товариства на АЗС по талонах, здійснює фізичну передачу (відпуск, відвантаження) пального з акцизного складу на акцизний склад пересувний у розумінні пп. 14.1.6 п. 14.1 ст. 14 Кодексу». Ми коментували її тут. У коментованій ІПК вони тепер пишуть так: «Оскільки фізична передача пального відбувається на АЗС Постачальника на підставі паливних карток (смарт-карток) іншим особам, у цьому випадку акцизні накладні мають складатися суб'єктом роздрібної торгівлі (Постачальником) та реєструватися у порядку визначеному статтею 231 Кодексу». З цього робимо висновок, що акцизна накладна складається АЗС у загальному порядку в одному примірнику, і реалізації пального з АЗС на акцизний склад пересувний вже не відбувається.

Таким чином, у коментованій ІПК позиція податківців стала більш-менш чіткою.

Якщо підприємство здійснює виключно операції з талонами чи паливними картками, і при цьому не відбувається перехід права власності на пальне до такого підприємства, то воно не зобов’язане реєструватися платником акцизного податку, реєструвати акцизний склад, складати акцизні накладні та отримувати ліцензії на оптову або роздрібну торгівлю пальним.

Проте якщо підприємство фактично отримує у власність пальне і продає його далі без наявності паливних складів (це означає, що пальне отримується у постачальника і одразу ж транспортується покупцю), то воно повинно зареєструватись платником акцизного податку, складати акцизні накладні та отримати ліцензію на оптову торгівлю пальним. Як отримати ліцензію на право оптової торгівлі пальним в такому випадку, ми писали тут.

Акцизний склад при цьому не реєструється, оскільки у підприємства відсутні приміщення або територія, де воно як розпорядник акцизного складу провадить свою господарську діяльність шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розливу, навантаження-розвантаження, зберігання, реалізації пального.

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»