• Посилання скопійовано

Перевезення пального на території підприємства: чи реєструвати авто в ДПС?

Податківці розглянули питання необхідності включення до переліку транспортних засобів для перевезення пального. Зокрема, тих, що здійснюють перевезення пального виключно по території підприємства, але не вивозять його за межі цієї території

Перевезення пального на території підприємства: чи реєструвати авто в ДПС?

Коментар до ІПК ДПС від 11.10.2019 р. №734/6/99-00-04-02-05-15/ІПК

Питання, яке виникло у платника податків, не випадкове. Адже до переліку транспортних засобів, що переміщують пальне або спирт етиловий (далі – перелік) вносяться транспортні засоби, що набули статусу акцизних складів пересувних, а також транспортні засоби, що використовуються СГ, який не є розпорядником акцизного складу, для переміщення на митній території України власного пального або спирту етилового для потреб власного споживання чи промислової переробки (пп. 230.1.5 ПКУ).

Своєю чергою, відповідно до ч. 1 ст. 9 МКУ митною територією України є територія України, зайнята сушею, територіальне море, внутрішні води і повітряний простір, а також території вільних митних зон, штучні острови, установки і споруди, створені у виключній (морській) економічній зоні України, на які поширюється виключна юрисдикція України.

Тобто територія підприємства (заводу) також підпадає під визначення митної території України, а отже переміщення пального (або спирту) виключно на території підприємства буде розцінюватись як його переміщення митною територією України.

При цьому у ІПК від 11.10.2019 р. №734/6/99-00-04-02-05-15/ІПК податківці зазначають, що жодних застережень, що не є переміщенням по митній території України переміщення небезпечного вантажу, а саме власного пального власним автомобілем тільки по території заводу без виїзду на автомобільну дорогу, пп. 230.1.5 ПКУ та ст. 9 МКУ не визначено.

Отже, навіть у разі переміщення пального (спирту) виключено на території заводу (підприємства) для потреб власного споживання, транспортні засоби, що набули статусу акцизних складів пересувних, а також транспортні засоби, що використовуються суб’єктом господарювання, який не є розпорядником акцизного складу повинні обліковуватися в Переліку.

 

Яким же чином ТЗ потрапляє до цього Переліку?

Якщо транспортний засіб зареєстрований як акцизний склад пересувний, то включення або виключення його з Переліку здійснюється автоматично на підставі даних акцизних накладних, зареєстрованих в ЄРАН.

Якщо ж переміщення пального або спирту етилового здійснюється транспортними засобами, що не є акцизними складами пересувними, то включення (виключення) його з Переліку здійснюється на підставі заявок на переміщення пального або спирту етилового, із зазначенням періоду переміщення такого пального або спирту етилового.

Окрім цього таке включення/виключення може здійснюватися на підставі митних декларацій при переміщенні пального або спирту етилового митною територією України прохідним транзитом або внутрішнім транзитом, визначеним пп. «а» п. 2 ч. 2 ст. 91 МКУ.

Тобто при переміщенні пального до ємності авто, що буде переміщувати пальне виключно на території підприємства, суб’єкт господарювання повинен або скласти акцизну накладну (якщо таке ТЗ є акцизним складом пересувним) або заявку на переміщення пального на таке ТЗ (якщо воно не є акцизним складом пересувним).

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»