• Посилання скопійовано

Ліцензія на оптовий продаж пального без місця продажу не передбачає його зберігання!

Податківці нагадують, що Законом №481 передбачено різні види ліцензій щодо операцій із пальним. Зокрема, ліцензія на оптовий продаж пального без місця продажу не надає права на зберігання такого пального, в тому числі і у самих бензовозах

Ліцензія на оптовий продаж пального без місця продажу не передбачає його зберігання!

Коментар до листа ДПСУ від 13.10.2021 р. №23274/7/99-00-09-03-02-07

Податківці у листі від 13.10.2021 р. № 23274/7/99-00-09-03-02-07 нагадали, що в залежності від виду діяльності з пальним, передбачено наступні ліцензії та плату за них:

  • оптова торгівля пальним, за наявності у ліцензіата місць оптової торгівлі пальним, – 5000 гривень за кожне таке місце;
  • оптова торгівля пальним, за відсутності у ліцензіата місць оптової торгівлі пальним, – 10000 гривень;
  • за ліцензії на право зберігання пального у розмірі 780 гривень.

При цьому, роз’яснюється, що кожна з таких ліцензій надає право виключно на проведення певного виду діяльності з пальним – виду діяльності, який зазначено в такій ліцензії.

Права, які надає ліцензія на право оптової торгівлі пальним при наявності торгового місця чи без такого, очевидні з її назви.

Спершу розглянемо спільне у цих двох ліцензіях, а саме право оптової торгівлі пальним. Оптова торгівля пальним – діяльність із придбання та подальшої реалізації пального із зміною або без зміни його фізико-хімічних характеристик суб’єктам господарювання (у тому числі іноземним суб’єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) роздрібної та/або оптової торгівлі та/або іншим особам. Тобто така діяльність передбачає лише придбання та подальшу реалізацію такого пального.

Оптовий продаж передбачає, що реалізоване пальне не призначається для особистого, домашнього або іншого використання, не пов’язаного з підприємницькою діяльністю або подальшим перепродажем.

Своєю чергою, місце оптової торгівлі пальним – місце (територія), на якому розташовані споруди та/або обладнання, та/або ємності, що використовуються для здійснення оптової торгівлі та/або зберігання пального на праві власності або користування.

Втім, зберігати пальне можуть і ті особи, які не торгують ним. Це окремий вид господарської діяльності, який теж вимагає наявності ліцензії.

Зберігання пального – діяльність із зберігання пального (власного або отриманого від інших осіб) із зміною або без зміни його фізико-хімічних характеристик.

Ті, хто придбав оптову ліцензію на місце торгівлі, можуть за нею і торгувати пальним, і зберігати його за таким місцем торгівлі.

А ті, хто придбав оптову ліцензію без наявності місця торгівлі, можуть лише торгувати. У разі, якщо немає місця оптової торгівлі пальним, то немає і місця, в якому платник може зберігати пальне.

У зазначених ліцензій не лише різна вартість. Передбачено і різні правила для отримання таких ліцензій.

Зокрема, для отримання ліцензії на право оптової торгівлі пальним за наявності місць оптової торгівлі пальним або на право зберігання пального разом із заявою додатково подаються завірені заявником копії таких документів:

  • документи, що підтверджують право власності або право користування земельною ділянкою, або інше передбачене законодавством право землекористування на земельну ділянку, на якій розташований об'єкт оптової торгівлі пальним або зберігання пального, чинні на дату подання заяви та/або на дату введення такого об'єкта в експлуатацію, будь-якого цільового призначення;
  • акт введення в експлуатацію об'єкта або акт готовності об'єкта до експлуатації, або сертифікат про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, або інші документи, що підтверджують прийняття об'єктів в експлуатацію відповідно до законодавства, щодо всіх об'єктів у місці оптової торгівлі пальним або зберігання пального, необхідних для оптової торгівлі пальним або зберігання пального;
  • дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Разом з цим, суб'єкти господарювання, які здійснюють оптову торгівлю пальним, за відсутності місць оптової торгівлі пальним копії таких документів не подають. Така ліцензія видається за місцезнаходженням суб’єкта господарювання (отримання ліцензії на право оптової чи роздрібної торгівлі пальним на пересувний транспортний засіб не передбачено).

У ІПК від 15.07.2020 р. №2882/6/99-00-09-03-03-06/ІПК зазначалось, що оптова торгівля пальним з власного автомобіля, який є акцизним складом пересувним, без зливання пального до ємності на місці оптової торгівлі пальним, можлива за умови отримання підприємством ліцензії на право оптової торгівлі пальним за відсутності місць оптової торгівлі пальним.

Основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі пальним визначає Закон №481, норми якого є спеціальними щодо інших законодавчих актів з цього питання. Відповідно до цього, податківці у коментованому листі приходять до наступного висновку:

ліцензія на право оптової торгівлі пальним

за наявності місць оптової торгівлі пальним

без місць оптової торгівлі пальним

може здійснюватися діяльність з оптової торгівлі та зберігання пального виключно з місць оптової торгівлі, які зазначені у отриманій таким суб'єктом господарювання ліцензії на здійснення такої діяльності та використовуються ліцензіатом на правах власності або користування;

 

не може здійснюватися діяльність, яка передбачає зберігання та/або продаж такого пального з місць оптової або роздрібної торгівлі / місць зберігання, які належать або використовуються за відповідними договорами іншими суб'єктами господарювання;

 

може здійснюватися зберігання пального без наявності відповідної ліцензії на зберігання у місцях оптової торгівлі пальним.

не може здійснюватися діяльність, яка передбачає продаж такого пального з будь-якого місця оптової торгівлі або місця зберігання пального, в тому числі тих, що належать цьому або іншому суб'єкту господарювання;

 

не передбачено можливість зберігання або передачі отриманого пального на зберігання будь-яким іншим особам, тому може здійснюватися лише діяльність з купівлі та продажу пального іншим суб'єктам господарювання безпосередньо з акцизного складу пересувного, розпорядником якого є такий ліцензіат (оптова торгівля без місця) або на акцизному складі пересувному - при зміні власника пального на такому акцизному складі пересувному.

 

Але як бути у випадку, якщо пальне з пересувного акцизного складу до ємностей, що належать підприємству не зливається, однак є певне визначене місце стоянки таких транспортних засобів? В такому випадку підприємству, окрім ліцензії на право оптової торгівлі пальним без місць оптової торгівлі пальним, слід отримати і ліцензію на зберігання пального.

А ще у ІПК від 09.09.2020 р. №3780/ІПК/99-00-09-03-01-06 податківці уточнювали:

  • якщо підприємство має у власності або у користуванні місце (територію) де перебуватимуть бензовози, які є рухомими транспортними засобами, як ємності, що використовуються для зберігання пального у розумінні Закону №481, в такому випадку необхідно отримати ліцензію на зберігання пального, на таке місце зберігання;
  • у разі, якщо транспортні засоби бензовози використовуються виключно для переміщення пального по митній території України, без зберігання у них пального у певному місці (території), що перебуває у власності або у користуванні, в такому випадку ліцензія на зберігання пального не отримується.

Ба більше: якщо на такій території здійснюється і продаж пального з бензовоза, підприємству ліцензії на право оптової торгівлі пальним без місць оптової торгівлі недостатньо. Оскільки в такому випадку така територія набуває ознак місця оптової торгівлі пальним, а це вимагає отримання ліцензії на право оптової торгівлі пальним на таке місце.

Крім того, у ІПК від 09.09.2020 р. №3780/ІПК/99-00-09-03-01-06 податківцями було висвітлено ще одне цікаве питання: заправлення автомобілів з бензовоза на території замовника (замовник – суб’єкт господарювання) за оптовою ліцензією. Зазначалось, що оскільки пальне, яке планується заправляти у паливні баки автотехніки покупця, не призначається для особистого, домашнього або іншого використання, не пов’язаного з підприємницькою діяльністю, а використовується для виробничого споживання, відповідно здійснення такого заправлення відповідає визначенню оптової, а не роздрібної торгівлі.

 

Яка відповідальність передбачена за відсутність ліцензії?

Діяльність без наявності відповідної ліцензії тягне за собою відповідальність у вигляді відсутності права на складання та реєстрацію акцизних накладних на такі операції та штрафні санкції передбачені статтею 17 Закону №481:

  • 500000 грн – у разі здійснення оптової торгівлі пальним або зберігання пального без наявності ліцензії;
  • 250000 грн – у разі здійснення роздрібної торгівлі пальним без наявності ліцензій.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»