• Посилання скопійовано

На скільки можуть зрости мінімальні ціни на алкогольні напої: проєкт постанови КМУ

Проєктом постанови КМУ пропонується підвищити розмір мінімальних цін на алкогольні напої залежно від коду виробів згідно з УКТЗЕД. Зокрема, оптово-відпускні ціни на горілку, лікеро-горілчані вироби, інші міцні алкогольні напої на 11-26%, а роздрібні - на 5-14%

На скільки можуть зрости мінімальні ціни на алкогольні напої: проєкт постанови КМУ

22 листопада Мінекономіки повторно оприлюднило проєкт постанови КМУ, яким пропонується викласти у новій редакції додаток до постанови КМУ від 30.10.2008 №957. Нагадаємо, що у ньому визначено розміри мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв. 

Запропоновані проєктом розміри мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв за проєктом постанови КМУ можна завантажити тут.

Одразу зауважимо, що підвищення є меншим, ніж це було у проєкті постанови КМУ, оприлюдненому у серпні цього року.

У разі затвердження ця постанова набере чинності через 10 днів з дня її опублікування.

 

Чому вносять зміни?

Як зазначено у пояснювальній записці, враховуючи зміни, які відбулись у соціально-економічній і податковій сферах, зокрема зростання витратної складової цін (сировина, комплектуючі, енергоносії, витрати на оплату праці тощо), а також зміну з 01.03.2022 ставок акцизного податку на алкогольні напої, розмір мінімальних цін не відповідає реальним витратам суб’єктів господарювання на виробництво та реалізацію алкогольних напоїв і потребує коригування.

Крім того, наведені у додатку до постанови №957 опис товарів та їх коди згідно з УКТЗЕД  потребують приведення у відповідність до пп. 215.3.1 ПКУ (зі змінами, внесеними згідно із Законом №2628). 

 

Що саме пропонується?

Проєктом постанови КМУ пропонується:

1) підвищити розмір мінімальних цін на алкогольні напої залежно від коду виробів згідно з УКТЗЕД, зокрема:

  • оптово-відпускні ціни на горілку, лікеро-горілчані вироби, інші міцні алкогольні напої на ↑11-26%, а роздрібні 
- на ↑5-14%;
  • роздрібні ціни на виноробну продукцію (крим ігристих та газованих винних напоїв) на 40-85%, а на вина ігристі та газовані винні напої - на 12%; 

2) встановити диференційований рівень мінімальних роздрібних цін на звичайні (неігристі) вина, вина, вермути та інші зброджені напої (у тому числі суміші із зброджених напоїв та суміші на основі зброджених напоїв) залежно від виду та місткості тари/упаковки: у скляній та іншій тарі місткістю 0,7 літра і в упаковці типу “Tetra-Pak” і “Bag in box”, металевих банках  із харчового алюмінію, полімерних пляшках марки ПЕТФ місткістю 1 літр;

3) привести у відповідність до Податкового кодексу України опис товарів та їх групування за кодами згідно з УКТЗЕД.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»