• Посилання скопійовано

Що є базою оподаткування акцизом при виробництві та реалізації суміші для кальяну?

Базою оподаткування акцизом з операцій з реалізації виробленої в Україні суміші для кальяну є вага (нетто) всієї суміші, а для цілей оподаткування акцизом з реалізації СГ роздрібної торгівлі підакцизних товарів – вартість такого товару за МРЦ

Що є базою оподаткування акцизом при виробництві та реалізації суміші для кальяну?

ДПС в Одеській області нагадує, що згідно з розд. IV Закону України від 19.10.2022 №2697-IX «Про Митний тариф України» (далі – Закон №2697) товар «тютюн для кальяна» класифікується у підпозиції 2403 11 позиції 2403 групи 24 «Тютюн і промислові замінники тютюну».

Відповідно до п. 1 примітки до підпозицій групи 24 «Тютюн і промислові замінники тютюну» розд. IV Закону №2697 в підпозиції 2403 11 термін «тютюн для кальяна» означає тютюн, призначений для куріння за допомогою кальяна, що складається з суміші тютюну та гліцерину, з вмістом або без вмісту ароматичних масел і екстрактів, меляси або цукру, який має або не має фруктового аромату. Проте продукти, що не містять тютюн, призначені для куріння за допомогою кальяна, виключаються з цієї підпозиції.

Підпунктом 14.1.145 ПКУ встановлено, що підакцизні товари (продукція) – товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які ПКУ встановлено ставки акцизного податку.

Вичерпний перелік підакцизних товарів встановлено ст. 215 ПКУ. Зокрема, у пп. 215.3.2 ПКУ та п. 17 підрозділу 5 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ визначено коди згідно з УКТ ЗЕД тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, які належать до підакцизних товарів. Згідно з пп. 215.3.2 ПКУ товар, який класифікується у позиції 2403 (Тютюн та замінники тютюну, інші, промислового виробництва; тютюн «гомогенізований» або «відновлений»; тютюнові екстракти та есенції) є підакцизним товаром, на який встановлено ставки акцизного податку в гривнях за 1 кілограм (нетто).

Вагою нетто вважається вага товару (продукції) без урахування ваги будь-якої тари чи упаковки.

Відповідно до п. 213.1 ПКУ об’єктами оподаткування акцизним податком є операції, зокрема, з:

  • реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) (пп. 213.1.1 ПКУ);
  • реалізації виробниками та/або імпортерами, у тому числі в роздрібній торгівлі тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, для цілей оподаткування акцизним податком з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (пп. 213.1.14 ПКУ).

Згідно з пп. 214.1.5 ПКУ у разі обчислення податку із застосуванням адвалорних ставок базою оподаткування акцизним податком є вартість за максимальними роздрібними цінами тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, з урахуванням податку на додану вартість та акцизного податку, реалізованих відповідно до пп. 213.1.14 ПКУ.

Пунктом 214.4 ПКУ встановлено, що у разі обчислення податку із застосуванням специфічних ставок з підакцизних товарів (продукції) базою оподаткування є їх величина, визначена в одиницях виміру ваги, об’єму, кількості товару (продукції), об’єму циліндрів двигуна автомобіля або в інших натуральних показниках.

Для використання у кальянах призначений товар «тютюн для кальяну», який класифікується у підпозиції 2403 11 групи 24 «Тютюн і промислові замінники тютюну», тобто готова суміш, до складу якої входить тютюн, який є невід’ємною часткою такої суміші та який неможливо відокремити із готової суміші.

Отже, базою оподаткування акцизним податком з операцій з реалізації виробленої в Україні суміші для кальяну є вага (нетто) всієї суміші, а для цілей оподаткування акцизним податком з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – вартість такого товару за максимальними роздрібними цінами.

Джерело: ДПС у Одеській області

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»