• Посилання скопійовано

Як кияни платять податки із здачі в оренду квартир

І. Носачова: «Упродовж минулого року 77,5 тисяч киян, які здавали в оренду нерухомість, сплатили податків на 80 млн. грн., більше ніж у 2010-му…»

«У місті Києві з доходів, отриманих від здавання в оренду нерухомого майна, громадяни у 2011 році перерахували до бюджету 187,3 мільйона гривень податків. Цей показник на 74,6 відсотків перевищив підсумки попереднього року, що свідчить про поступовий вихід цього бізнесу з тіні», – повідомила Голова Державної податкової служби у м. Києві Ірина Носачова.

За словами керівника столичного податкового відомства, покращити ситуацію з легалізацією здавання в оренду нерухомості вдалось також завдяки тісній співпраці податківців з Київською міською державною адміністрацією в межах спільного проекту «Дорожня карта».

Як зауважила Ірина Носачова, звісно не всі мешканці Києва, які здають свої квартири або іншу нерухомість, вважають за доцільне сплачувати податки. Тому органи ДПС столиці ретельно вивчають відповідні оголошення та пропозиції в засобах масової інформації, в тому числі й в мережі Інтернет, отримують необхідну інформацію від органів місцевого самоврядування та ЖЕКів. Як приклад, Голова ДПС зазначила, що при моніторингу газети «Авізо» податківців зацікавило оголошення про здавання погодинно в оренду громадянкою С. ліжко-місця, де плата за проживання однієї особи за місяць складала 300 гривень. Правоохоронці, спільно з працівниками податкової міліції м. Києва здійснили обстеження вказаного помешкання, яке знаходиться в Дарницькому районі столиці. Під час перевірки вони встановили, що у двоповерховому будинку площею близько 130 кв. м. проживало 29 осіб. Як результат, 46-річній киянці С. донараховано податку на суму 13,2 тисяч. гривень.

«Загалом, протягом минулого року податкові органи, спільно з правоохоронними, виявили 1,4 тисячі киян, які нелегально здавали в оренду нерухомість. Вказаним особам донараховано 6,3 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб, які надійшли до бюджету, – поділилась результатами головний податківець столиці. – Лише за два місяці поточного року податківцями столиці виявлено 173 «тіньових» орендодавця, вони вже сплатили податків майже на 1 мільйон гривень».                     

В цілому, житловий фонд столиці налічує близько 1 мільйона квартир, з яких в оренду здається близько 7,7 %. Подібна статистика перевищує загальноєвропейський рівень (3-5 % житлового фонду).

 

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»