• Посилання скопійовано

Екоподаток у разі розміщення відходів без дозволу

Чи застосовується ставка екологічного податку, встановлена за розміщення відходів I класу небезпеки, у разі розміщення небезпечних або побутових відходів СГ, що не має дозволу на утворення та розміщення відходів?

Відповідно до пп. 240.1.3 п. 240.1 ст. 240 розділу VIII «Екологічний податок» Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ), платниками податку є суб’єкти господарювання, юридичні особи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюється розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах, крім розміщення окремих видів відходів як вторинної сировини.

Ставки податку за розміщення відходів, які встановлюються залежно від класу небезпеки та рівня небезпечності відходів, наведено у п. 246.2 ст. 246 ПКУ. За розміщення відходів, на які не встановлено клас небезпеки, застосовується ставка податку, встановлена за розміщення відходів I класу небезпеки (п. 246.3 ст. 246 ПКУ).

З метою застосування ставок екологічного податку, у разі відсутності у суб’єкта господарювання дозволу на утворення та розміщення відходів такий суб’єкт господарювання самостійно визначає клас небезпеки відходів, що ним розміщуються у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах відповідно до нормативно-правових актів, що затверджуються центральним органом виконавчої влади у сфері використання ядерної енергії, забезпечення додержання вимог ядерної та радіаційної безпеки за погодженням з територіальними закладами державної санітарно-епідеміологічної служби Міністерства охорони здоров’я України.

Поряд із цим для обчислення екологічного податку та правильності застосування ставок податку, встановлених п. 246.2 ст. 246 ПКУ за розміщення відходів, на які платником податку не отримано встановленого відповідними органами класу небезпеки відходів, слід звертатися за роз’ясненням щодо визначення класу небезпеки відходів до територіальних органів центрального органу виконавчої влади у сфері використання ядерної енергії, забезпечення додержання вимог ядерної та радіаційної безпеки.

 

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»