• Посилання скопійовано

Оподаткування транспортних засобів, ввезених на митну територію України як гуманітарна допомога

Чи необхідно сплачувати збір за першу реєстрацію транспортних засобів легкового автомобіля Nissan X-Trail, 2002 року виготовлення, з об’ємом двигуна 1796 куб. см, ввезеного з-за кордону у 2011 році та переданого інваліду ІІ групи ЧАЕС 13 січня 2012 року?

З моменту прийняття Верховною Радою України 2 грудня 2010 року Податкового кодексу України (далі — ПКУ), з 1 січня 2011року на зміну податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин, який діяв відповідно до Закону України від 11.12.91 р. №1963-XII «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» (далі — Закон №1963), прийшов збір за першу реєстрацію транспортних засобів, якому присвячено розділ VII ПКУ.

Фактично збір за першу реєстрацію транспортного засобу і є податком з власників транспортних засобів, який перейменували у зв’язку зі скасуванням обов’язку сплачувати податок при проходженні техогляду, реєстрації та перереєстрації транспортних засобів в Україні.

Відповідно до пп. 14.1.163 п. 14.1 ст. 14 ПКУ перша реєстрація транспортного засобу — це реєстрація транспортного засобу, яка здійснюється уповноваженими державними органами України щодо цього транспортного засобу в Україні вперше.

Платниками збору за першу реєстрацію транспортних засобів є юридичні та фізичні особи, які здійснюють першу реєстрацію в Україні транспортних засобів.

Об’єктом обкладення збором є колісні транспортні засоби, крім:

а) транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, закріплених на праві оперативного управління за військовими частинами, військовими навчальними закладами, установами та організаціями Збройних сил України, які повністю утримуються за рахунок бюджету, крім тих, що віднесені до транспортної групи, в порядку, визначеному головним органом у системі центральних органів виконавчої влади із забезпечення реалізації державної політики з питань національної безпеки у військовій сфері, сфері оборони й військового будівництва;

б) транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, закріплених на праві оперативного управління за військовими формуваннями головного органу в системі центральних органів виконавчої влади у сфері охорони громадського порядку, забезпечення громадської безпеки, безпеки дорожнього руху, які повністю утримуються за рахунок бюджету, крім тих, що віднесені до транспортної групи, в порядку, визначеному таким головним органом;

в) транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, закріплених на праві оперативного управління за підрозділами служби цивільного захисту, які повністю утримуються за рахунок бюджету, крім тих, що віднесені до транспортної групи, в порядку, визначеному головним органом у системі центральних органів виконавчої влади із забезпечення реалізації державної політики у сфері цивільного захисту населення;

г) транспортних засобів вантажних, самохідних, що використовуються на заводах, складах, у портах та аеропортах для перевезення вантажів на короткі відстані, — товарна позиція 8709 згідно з УКТ ЗЕД;

ґ) транспортних засобів швидкої медичної допомоги;

д) машин і механізмів для сільськогосподарських робіт — товарні позиції 8432 і 8433 згідно з УКТ ЗЕД;

е) причепів (напівпричепів);

є) мопедів;

ж) велосипедів;

Відповідно до Кодексу пільги щодо збору за першу реєстрацію транспортного засобу встановлено статтею 235.

Пунктом 235.1. ст. 235 ПКУ визначено, що від сплати збору звільняються легкові автомобілі для інвалідів з об’ємом циліндрів двигуна до 1500 куб. сантиметрів, придбані за рахунок коштів державного чи місцевих бюджетів та/або безоплатно передані інвалідам відповідно до законодавства України, транспортні засоби будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів, дитячих будинків-інтернатів, пансіонатів для ветеранів війни і праці, геріатричних пансіонатів, реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів, що фінансуються з державного та місцевого бюджетів.

Відповідно до п. 235.2 ст. 235 у разі відчуження транспортних засобів, зазначених у пункті 235.1 цієї статті, особи, які отримали такі транспортні засоби у власність, зобов’язані сплатити збір за ставками у порядку та на умовах, передбачених цим розділом.

Отже, пільги щодо збору за першу реєстрацію транспортного засобу передбачено у вигляді звільнення від сплати для легкових автомобілів інвалідів з об’ємом циліндрів двигуна до 1500 куб. сантиметрів, придбаних за рахунок коштів державного чи місцевих бюджетів та/або безоплатно переданих інвалідам відповідно до законодавства України, транспортні засоби будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів, дитячих будинків-інтернатів, пансіонатів для ветеранів війни і праці, геріатричних пансіонатів, реабілітаційних установ для інвалідів та дітей-інвалідів, що фінансуються з державного та місцевого бюджетів.

Інших пільг щодо збору за першу реєстрацію транспортного засобу Кодексом не передбачено.

Згідно зі ст. 238.1 ПКУ сума збору обчислюється щодо кожного транспортного засобу як добуток відповідної бази оподаткування, ставки збору та відповідного коефіцієнта, зазначеного у пункті 234.4 статті 234 цього Кодексу.

Збір сплачується за місцем реєстрації транспортних засобів за ставками, які діють на день сплати відповідно до ст. 239 ПКУ.

Статтею 6 Закону України від 22.10.99 р. за №1192-XIV «Про гуманітарну допомогу», зі змінами та доповненнями (далі — Закон №1192) встановлено, що гуманітарна допомога у вигляді виконання робіт, надання послуг, у грошовій або натуральній формі (крім підакцизних товарів), яка надається, ввозиться, пересилається до України, звільняється від оподаткування.

Поряд з цим абзацом 4 ч. 2 статті 6 Закону №1192 визначено, що легкові автомобілі, які на момент ввезення на митну територію України були виготовлені не більш як 8 років тому, з об’ємом двигуна не більш як 1800 куб. см, що отримуються Міністерством праці та соціальної політики Автономної Республіки Крим, управліннями соціального захисту населення обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій або Міністерством праці та соціальної політики України для подальшої передачі інвалідам, які перебувають в установленому порядку на обліку для отримання спеціального автотранспорту, на строк, визначений законодавством.

Відповідно до п. 5.2 ст. 5 ПКУ, у разі якщо поняття, терміни, правила та положення інших актів суперечать поняттям, термінам, правилам та положенням цього Кодексу, для регулювання відносин оподаткування застосовуються поняття, терміни, правила та положення цього Кодексу.

Отже, виходячи з викладеного вище немає законодавчо встановлених підстав для надання пільги зі сплати збору, бо під час першої реєстрації автомобіля Nissan X-Trail, 2002 року виготовлення, з об’ємом двигуна 1796 куб. см, необхідно було сплатити до бюджету 5474,21 грн збору за першу реєстрацію.

 

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»