• Посилання скопійовано

Дата виникнення зобов’язань зі сплати земельного податку фізобою

Чи залежить дата виникнення зобов’язань зі сплати земельного податку ФО за земельну ділянку приватної власності від попереднього власника такої ділянки?

Відповідно до Податкового кодексу України (далі ? ПКУ), власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою плата за землю сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році.

Разом з цим п. 286.5 ст. 286 ПКУ передбачено спеціальну норму щодо дати набуття або припинення обов’язку зі сплати земельного податку для фізосіб.

Зокрема, нарахування фізособам сум податку проводиться органами ДПС, які видають платникові до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення. Згідно з п. 287.5 ст. 287 ПКУ податок фізособами сплачується протягом 60-ти днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

У разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника до іншого протягом календарного року податок сплачується попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначену земельну ділянку, а новим власником — починаючи з місяця, в якому у нового власника виникло право власності. У разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника до іншого протягом календарного року орган ДПС надсилає податкове повідомлення-рішення новому власникові після отримання інформації про перехід права власності.

З урахуванням викладеного, у разі набуття фізособою протягом року права власності на земельну ділянку земельний податок за неї сплачується починаючи з місяця, в якому у такої фізособи виникло право власності, незалежно від того, хто був попереднім власником (фізична чи юридична особа).

 

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»