• Посилання скопійовано

На запит ДФС треба подавати обґрунтування відповідності цінам, визначеним за принципом «витягнутої руки»

Обґрунтування, що суму витрат підтверджено за цінами, визначеними за принципом «витягнутої руки», повинно надаватися платником на запит контролюючого органу в двох випадках - якщо запит надано ДФС відповідно до п. 73.3 ПКУ і під час проведення документальної перевірки за звітний період, за підсумками якого платником податку прийнято рішення про незбільшення фінансового результату

На запит ДФС треба подавати обґрунтування відповідності цінам, визначеним за принципом «витягнутої руки»

ДФСУ в індивідуальній консультації від 20.08.2018 р. №3586/6/99-99-15-02-02-15/ІПК зазначила, що відповідно до пп. 39.1.2 ПКУ обсяг оподатковуваного прибутку, отриманого платником податку, який бере участь в одній чи більше контрольованих операціях, вважається таким, що відповідає принципу «витягнутої руки», якщо умови зазначених операцій не відрізняються від умов, що застосовуються між непов'язаними особами у співставних неконтрольованих операціях.

Системний аналіз ст. 39 ПКУ дозволяє зробити висновок, що процедура підтвердження витрат за цінами, визначеними за принципом «витягнутої руки», передбачає співставлення ціни (показника рентабельності) операції, передбаченої пп. 140.5.4 ПКУ, з ціною (показником рентабельності) у співставних неконтрольованих операціях, які здійснюються між непов'язаними особами.

Методологія проведення такого співставлення та застосування принципу «витягнутої руки», викладена у ст. 39 ПКУ, та передбачає проведення зіставлення комерційних та фінансових умов операцій (пп. 39.2.2 ПКУ), використання одного із методів, передбачених пп. 39.3.1 ПКУ, проведення економічного та порівняльного аналізу (пп. "и" пп. 39.4.6 ПКУ).

Обґрунтування, що суму витрат підтверджено за цінами, визначеними за принципом «витягнутої руки» відповідно до процедури, встановленої ст. 39 ПКУ, надається платником на запит контролюючого органу під час проведення документальної перевірки за звітний період, за підсумками якого платником податку прийнято рішення про незбільшення фінансового результату або на запит контролюючого органу відповідно до п. 73.3 ПКУ.

 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»