• Посилання скопійовано

Легковий автомобіль викрадено: що з транспортним податком?

Як роз’яснюють податківці, на період між крадіжкою та поверненням автомобіля його власником транспортний податок не сплачується. Але не забудьте відкоригувати декларацію з цього податку!

Легковий автомобіль викрадено: що з транспортним податком?

За які автомобілі їх власникам у 2019 році доведеться сплатити транспортний податок, ми розглядали тут.

При цьому, як і з решта податків на майно, фізичним особам цей податок розраховують до сплати податківці (про що надсилають повідомлення-рішення, про це тут). А юрособам доводиться визначати суму податку самостійно (вона фіксована – по 25 тис. грн за кожен такий автомобіль)  у декларації, яка подається в ДФС до 20 лютого поточного року. При цьому об’єктом оподаткування будуть автомобілі, власниками яких ці юрособи чи фізособи були станом на 1 січня поточного звітного року.

А що, як протягом року трапляється крадіжка автомобіля? Щодо цього в пп. 267.6.8 ПКУ прописані спеціальні правила оподаткування: 

  • у разі незаконного заволодіння третьою особою легковим автомобілем, транспортний податок за такий легковий автомобіль не сплачується з місяця, наступного за місяцем, в якому мав місце факт незаконного заволодіння легковим автомобілем, якщо такий факт підтверджується відповідним документом про внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, виданим уповноваженим державним органом;

  • у разі повернення легкового автомобіля його власнику (законному володільцю) податок за такий легковий автомобіль сплачується з місяця, в якому легковий автомобіль було повернено відповідно до постанови слідчого, прокурора чи рішення суду.

Про це нагадує і ДФС у Дніпропетровській області.

Тобто, що ми маємо?

По-перше, податківців слід повідомити про крадіжку, а сам факт її – відповідно оформити документами.

По-друге, повідомляти їх слід і про повернення автомобіля власнику. Обидва повідомлення має здійснити сам платник транспортного податку-власник авто!

А ще, оскільки юридична особа самостійно визначає суму податку до сплати і про неї вже було подано декларацію, тепер до такої декларації треба внести уточнення (пп. 267.6.9 ПКУ):

  • про скасування обов’язку сплати податку з місяця, наступного за місяцем, у якому сталася крадіжка. Уточнююча декларація юридичною особою – платником податку подається протягом 30 календарних днів з дня внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань;

  • якщо автомобіль було повернено, то про донарахування суми такого податку – протягом 30 календарних днів з дня складання відповідної постанови слідчого, прокурора чи винесення ухвали суду.

Обидва випадки, зрозуміло, не є порушенням і щодо них податківці не повинні застосовувати штрафи. Але, щоб причина подання уточнень (особливо другого) була прозорою і зрозумілою, до декларації слід подати доповнення у довільній формі з відповідними поясненнями, а також зазначені вище копії підтвердних документів.

 

Зверніть увагу: платник податку зобов’язаний надати контролюючому органу копію постанови (рішення) про повернення йому авто протягом 10 днів з моменту отримання! 

 

Отже, уточнюючий розрахунок щодо донарахування транспортного податку є сенс подавати з урахуванням строків не лише складання, а й отримання відповідної постанови.

Інша справа, що на момент, коли автомобіль знайшли та повернули власнику, вже могли минути ті 5 років, протягом яких сплачується транспортний податок, і донараховувати його просто не буде сенсу.  Але таку ситуацію ПКУ не розглядає, тому радимо з цього приводу отримати індивідуальну податкову консультацію.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»