• Посилання скопійовано

Перелік територій для податкових пільг під час війни: на платників податків чекають зміни

Незабаром річниця, відколи ВРУ зобов’язала КМУ затвердити для цілей ПКУ перелік територій бойових дій та ТОТ, а платники досі не можуть скористатися податковими пільгами. До того ж комісія при комітеті ВРУ вже провела засідання щодо змін до податкових пільг

Перелік територій для податкових пільг під час війни: на платників податків чекають зміни

Ми вже вказували, що ДПС з Мінфіном вирішили, що затверджений перелік Мінреінтеграції не може бути використаний для податкових цілей.

Іншого переліку КМУ так і не створив. Наразі свою позицією щодо цієї ситуації висловила Южаніна у своєму Телеграм-каналі.

«Або роковини, адже затвердженого урядом переліку, згідно з яким мешканці таких територій звільнялися б від сплати податку на нерухомість і плати за землю, досі немає», - пише вона. 

А замість цього на робочій групі Комітету ВРУ Гетманцева 7 березня має розглядатися пропозиція щодо концептуальної зміни норм Податкового кодексу, які теоретично проіснували на папері рік, але тепер можуть значно звузити часові межі надання пільг із цих податків та території, на яких вони надаватимуться. Про це повідомимо окремо після появи відповідної інформації.

UPD_19:00 від 07.03.2023

За результатами засідання комісії при комітеті ВРУ вирішено, що пільгу з плати за землю планують обмежити 1 числом місяця, що настає через 6 місяців після дати завершення бойових дій або тимчасової окупації. Про це повідомила Южаніна у своєму новому пості.

Це означає, що, якщо ви проживаєте в Бучі (яку деокуповано 01.04.2022), то вже з 1 жовтня 2022 року мусите сплачувати податок за землю.

Те ж саме стосується мінімального податкового зобов’язання за землі сільгосппризначення.

Тобто чи безпечна ця територія, чи можете ви обробляти землю – ці питання враховуються. 

 

Щодо податку на нерухомість

За змінами його не доведеться сплачувати за 2021-й та наступні роки за знищене майно.

Але якщо будівля пошкоджена, то нарахування податку за такими об’єктами нерухомого майна відновлюється починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому за даними Реєстру майна об’єкти визнані придатними для використання.

При цьому нараховуватися податок на нерухомість буде, так само як і випадку із земельним податком, за всі періоди після 6 місяців після дати завершення бойових дій або тимчасової окупації.

 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»