• Посилання скопійовано

Утримання ВЗ з негрошових доходів проводиться без коефіцієнта: остаточна думка від ДПС

За розʼясненням у ЗІР, відсутні законодавчі підстави для застосування підвищуючого коефіцієнта при нарахуванні військового збору на доходи у негрошовій формі

Утримання ВЗ з негрошових доходів проводиться без коефіцієнта: остаточна думка від ДПС

Ми окремо наводили детальний аналіз ІПК від 02.11.2023 №3900/ІПК/99-00-24-03-03-06, в якій йшлося про нове бачення щодо правил оподаткування військовим збором негрошових доходів.  У цій консультації податківці вимагали застосування коефіцієнта за п. 164.5 ПКУ для визначення бази оподаткування не лише ПДФО, а й ВЗ. 

Цю ІПК багато фахівців, зокрема і наша редакція, поставили під сумнів. 

А головне, на той момент, коли була видана ця ІПК, у ЗІР ще містилося роз’яснення, зміст якого був протилежним. За ним утримуватися ВЗ мав з об’єкта оподаткування ПДФО, тобто без застосування коефіцієнта. 

Коли до цього привернули увагу ДПСУ, консультацію в ЗІР замінили на протилежну (що коефіцієнт застосовувати треба), а потім і її було переведено до нечинних. 

Тобто податківці офіційно взяли паузу і заявили, що порадяться із Мінфіном. Що сказав Мінфін, ми, можливо, ніколи не дізнаємось. Але за місяць податківці повернулися до старої думки – коефіцієнт при утриманні ВЗ з негрошових доходів застосовувати не треба! 

Наприкінці березня податківці видали лист, у якому про це говорилося. Але цей лист не мав статусу навіть ІПК, і в ЗІР подібної консультації ще не було.

Потім, на початку квітня, ДПС на своєму сайті виклала роз’яснення, в якому повторювала думку, наведену в березневому листі.

А 3 квітня зміни були внесені й у ЗІР. 

Так у підкатегорії 126.05 ЗІР з’явилося нове роз’яснення. У ньому йдеться про те, що  відсутні законодавчі підстави для застосування підвищуючого коефіцієнта при нарахуванні військового збору на доходи у негрошовій формі. Тож вважаємо, що на цьому можна ставити крапку в цьому питанні.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»