• Посилання скопійовано

Особливості обкладення ПДФО загального місячного оподатковуваного доходу платника

Лист ДПСУ від 01.02.2012 р. №1959/6/17-1115 «Про розгляд листа»

ДПСУ надала відповідь на лист Федерації профспілок щодо проблемних питань, які надходять від членських організацій ФПУ, а саме щодо податку на доходи фізичних осіб.

Відповідно до пп. 169.4.2 п. 169.4 ст. 164 ПКУ роботодавець платника податку повинен здійснити, у т. ч. за місцем застосування ПСП, з урахуванням положень абз. 3 п. 167.1 ст. 167 ПКУ, перерахунок суми доходів, нарахованих такому платнику у вигляді зарплати, а також суми наданої ПСП:

— за наслідками кожного звітного податкового року під час нарахування зарплати за останній місяць звітного року;

— під час проведення розрахунку за останній місяць застосування ПСП у разі зміни місця її застосування за самостійним рішенням платника податку або у випадках, визначених пп. 169.2.3 п. 169.2 ст. 169 ПКУ (обмеження щодо застосування ПСП);

— при проведенні остаточного розрахунку з платником, який припиняє трудові відносини з таким роботодавцем.

Перерахунок сум доходів, нарахованих фізособі у вигляді зарплати, здійснюється шляхом уточнення виплачуваних протягом року місячних доходів з урахуванням сум, нарахованих безпосередньо за відповідні звітні місяці (відпускні, лікарняні тощо).

Уточнені місячні оподатковувані доходи розраховуються окремо як об’єкти оподаткування. Розрахована за кожним місяцем сума оподатковуваного доходу порівнюється із граничною сумою доходу, який дає право платнику на застосування ПСП, проводиться кінцеве оподаткування розрахованого оподатковуваного доходу і визначається сума податку за кожним місяцем окремо.

Надалі шляхом додавання сум податку за кожен місяць визначається загальна річна (розрахункова) сума ПДФО та проводиться її порівняння із сумою податку, яку було фактично утримано за рік.

Якщо виникає недоплата, ця сума стягується роботодавцем за рахунок будь-якого оподатковуваного доходу (після його оподаткування) за відповідний місяць, а в разі недостатності суми такого доходу — за рахунок оподатковуваних доходів наступних місяців до повного її погашення.

Крім того, ДПСУ зазначає, що до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включаються вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у т. ч. на реабілітацію інвалідів, на території України платника та/або його дітей віком до 18-ти років, які надаються йому безоплатно або зі знижкою (у розмірі такої знижки) професійною спілкою, до якої зараховуються профспілкові внески платника — члена такої професійної спілки, або за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов’язкового соцстрахування (пп. 165.1.35 п. 165.1 ст. 165 р. IV ПКУ).

До складу загального місячного оподатковуваного доходу платника включається дохід, отриманий як додаткове благо (пп. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 р. IV ПКУ). Тобто вартість профспілкової путівки, що надається платнику на оздоровлення членів сім’ї віком після 18-ти років, обкладається ПДФО як додаткове благо за ставкою 15% та/або 17% залежно від розміру отриманого доходу (п. 167.1 ст. 167 ПКУ). Сімейна профспілкова путівка, надана платнику, до якої включається і вартість оздоровлення члена сім’ї після 18-ти років, оподатковується у розмірі частини отриманого доходу на оздоровлення такого члена сім’ї.

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника не включається вартість орденів, медалей, знаків, кубків, дипломів, грамот та квітів, якими відзначаються працівники, інші категорії громадян та/або переможці змагань, конкурсів (пп. 165.1.38 п. 165.1 ст. 165 ПКУ).

Згідно з Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (ф. №1ДФ) (наказ ДПАУ від 24.12.2010 р. №1020), їх вартість відображається у податковому розрахунку ф. №1ДФ під ознакою доходу «159».

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»