• Посилання скопійовано

Декларування доходу від дачної ділянки

Маю дачну ділянку, на якій вирощую городину. Надлишок продаю на базарі. І собі, і людям допомога. Сусідка по дачі сказала, що можу мати неприємності з податковою і мені потрібно декларувати доходи. Чи правда це?

Згідно з п. 164.1 ст. 164 розділу IV ПКУ від 2 грудня 2010 року №2755-VІ зі змінами та доповненнями загальний оподатковуваний дохід — це будь-який дохід, який підлягає оподаткуванню, нарахований (виплачений, наданий) на користь платника податку протягом звітного податкового періоду. Відповідно до пп. 165.1.24 ст. 165 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи від відчуження безпосередньо власником сільгосппродукції (включаючи продукцію первинної переробки), вирощеної (виробленої) ним на земельних ділянках, наданих йому в розмірах, установлених Земельним кодексом України для ведення особистого селянського господарства, якщо їх розмір не було збільшено внаслідок отриманої у натурі (на місцевості) земельної частки (паю), будівництва й обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибних ділянок), ведення садівництва та індивідуального дачного будівництва.

Отримувач таких доходів надає довідку про своє право на отримання доходу у джерела його виплати без сплати податку. Форма довідки, строк дії, порядок її видачі розробляються та затверджуються центральним органом ДПС за погодженням з центральним органом виконавчої влади з питань земельних ресурсів;

Якщо фізособа — власник сільгосппродукції не має довідки за формою №3ДФ, то сума виплаченого доходу включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, оподатковується за ставкою 15% та/або 17% та декларується. У разі наявності вищезазначеної довідки дохід не оподатковується та не декларується.

 

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»